17:38 / 10.08.2018.

Autor: Z.P./HRT

Dobrog majstora nije lako naći

-

-

Foto: - / -

Iseljavanje iz zemlje - sve više utječe na svakodnevni život nas koji smo ostali u Hrvatskoj. Tako je sve teže naći majstora za, primjerice, popravak kućanskog uređaja ili građevinski zahvat.
Iseljavanje iz zemlje - sve više utječe na svakodnevni život nas koji smo ostali u Hrvatskoj. Tako je sve teže naći majstora za, primjerice, popravak kućanskog uređaja ili građevinski zahvat. Ali posljedica je to i višedesetljetnog zanemarivanja, pa i podcjenjivanja strukovnih zanimanja.

U radionici Rudolfa Puntarića uvijek ima posla. "Situacija je da ne moram tražiti mušterije, dođu, posao nam dolazi, nije nam panika da moramo ići tražiti, na sreću" rekao je taj majstor elektromehaničar.

No građani nemaju sreće, dobrog majstora teško je pronaći. "Ja bih trebao nekoga, dvojicu, ali definitivno ne mogu naći ljude gotove, morao bih ih učiti najmanje godinu dana da bi oni bili samostalni" kaže majstor.

U prošloj godini otvorilo se 3500 novih obrta, ali "istovremeno podaci s kraja prošle godine prema potrebama naših obrtnika pokazuju nedostatak od 20 000 radnika" kaže savjetnica predsjednika HOK-a za zakonodavstvo i gospodarstvo Sanja Želinski Matunec.

Strukovna zanimanja nisu na cijeni kod mladih. Iz godine u godinu sve je manje srednjoškolaca, pa tako i onih koji se odlučuju za strukovna zanimanja. Iz resornog ministarstva najavljuju milijunska ulaganja u strukovne škole i povlačenje milijardu kuna iz europskih fondova.

"Reforma je sasvim sigurno i to reforma koja je sustavna i kontinuirana ključ za rješenje ovog problema. Vidjet ćemo, počinju mjere početkom ove školske godine vjerujem da ćemo do kraja školske godine i u narednim godinama vidjeti kakve će rezultate postići" kaže Želinski Matunec.

Dok čekamo rezultate, moramo naći način kako zadržati mlade majstore u zemlji. "Veću plaću mu je teško dati jer nemaš mu od kuda dati. Trebali bi neke olakšice imati" kaže Rudolf Puntarić.

I shvatiti da su za uspjeh velikih svjetskih gospodarstava itekako zaslužni mali obrtnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!