Dodijeljen 81 ugovor iz Programa ruralnog razvoja

24.04.2023.

17:12

Autor: Hina/HRT

Ministrica Vučković uručila je ugovore za 43 korisnika

Ministrica Vučković uručila je ugovore za 43 korisnika

Foto: Vijesti / HRT

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je dodijelilo 81 ugovor iz Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore veće od 11,1 milijun eura.

Ugovori se odnose na sufinanciranje projekata malih i mladih poljoprivrednika, ulaganja u voćarstvo, sjemensku i rasadničarsku proizvodnju, tov svinja i mliječno govedarstvo te skladišne kapacitete za žitarice i uljarice, kao i ulaganja za korištenje obnovljivih izvora energije te za modernizaciju drvoprerađivačke proizvodnje.


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uručila ugovore za 43 korisnika te istaknula kako se sredstva iz Programa ruralnog razvoja dobro koriste i doprinose rastu vrijednosti i produktivnosti hrvatske poljoprivrede.


Vučković je navela i kako je putem Programa ruralnog razvoja do sada isplaćeno 2,4 milijarde eura za niz projekata koji doprinose razvoju hrvatske poljoprivrede i ruralnih zajednica.


To potvrđuje, kako je kazala, da unatoč brojnim izazovima hrvatski poljoprivrednici ne odustaju.


Jedan od dobitnika potpora, predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak izjavio je da su dobili potporu za projekt vezan uz ulaganje u obnovljive izvore energije. Vrijednost projekta je 786 tisuća eura, od čega se 50 posto odnosi na odobrenu potporu, a riječ je o instaliranju solarnih panela na njihove farme.


Ulaganjem u ovakve projekte, kako je rekao, jača se poljoprivreda, stočarstvo, a proizvodi se i zelena energija.


Na novinarski upit hoće li pad cijena pšenice utjecati na pad cijena proizvoda, Vučković je kazala kako ne može govoriti što će se dogoditi s potrošačkim cijenama, no uobičajeno je da se to reflektira na njih.


Problem hrvatskih ratara, kako je kazala, jest što su oni poljoprivredne 'inpute' nabavljali po znatno višim cijenama tako da pad cijena itekako ima utjecaj na njihovu kalkulaciju.


Ministarstvo će na taj problem upozoriti ovaj tjedan na Vijeću ministara poljoprivrede kako bi se pomoglo hrvatskim ratarima, rekla je Vučković.


Sektor ratarstva je izuzetno važan, značajno je unaprijedio svoje poslovanje tijekom zadnjih deset godina, no mora se bolje povezati sa stočarstvom ili preradom i nastojat će ih se motivirati za takav iskorak investicijskim potporama i drugim mjerama, kazala je.


To je pravi put kako bismo bili otporniji na oscilacije koje će se događati, istaknula je Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!