Dodijeljene nagrade 'Poslodavac godine za osobe s invaliditetom'

02.05.2018.

14:11

Autor: S.M./Hina

default error photo
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić kazao je da su lani za integraciju osoba s invaliditetom isplaćene potpore u vrijednosti 77 milijuna kuna.
Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić na dodjeli ponovno pokrenute nagrade "Poslodavac godine za osobe s invaliditetom" istaknuo je važnost integracije osoba s invaliditetom na tržište rada, za što su lani isplaćene potpore u vrijednosti 77 milijuna kuna.

Nagrada je ponovno pokrenuta nakon četiri godine stanke, a Pavić je istaknuo da je u Hrvatskoj zaposleno više od 10.000 osoba s invaliditetom te da je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom lani isplatio za njihovo zapošljavanje potpore veće od 77 milijuna kuna.

Želimo maksimalno integrirati osobe s invaliditetom u društvo, naglasio je Pavić, uz zahvalu poslodavcima koji u svojim radnim sredinama zapošljavaju takve osobe. Zadovoljstvo je vidjeti poslodavce koji se trude integrirati osobe s invaliditetom, a njihovo iskustvo pokazuje da te osobe nisu nimalo manje bitne i da mogu obavljati poslove u tvrtkama i ustanovama u kojima su zaposlene, kazao je.

Naglasio je da od 5. svibnja na snagu stupaju izmjene Zakona o profesionalnom vještačenju kojima će se omogućiti da se znatna sredstva koja se prikupljanju iz kvote zapošljavanja usmjere u zapošljavanje osoba s invaliditetom. Ojačat ćemo centre za profesionalnu rehabilitaciju koji od 1. siječnja iduće godine prelaze u skrb države, dodao je Pavić ocijenivši kako Vlada u vezi integracije osoba s invaliditetom na tržište rada ide u dobrom smjeru, iako uvijek može bolje.

Ravnateljica Zavoda Damira Benc ističe da nagrada služi podizanju društvene svijesti kako bi se vidjelo da osobe s invaliditetom mogu uspješno biti integrirane u radnu sredinu, a poslodavci im mogu stvoriti humane uvjete rada, primjerene njihovim sposobnostima i mogućnostima.

Također je istaknula važnost izmjena zakona jer će se time omogućiti daljnji uzlet sustava profesionalne rehabilitacije, posebice centara za profesionalnu rehabilitaciju, odnosno omogućiti dugoročno uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada.

Zavod je proveo selekciju poslodavaca te obišao 16 gradova i u 20 organizacija koje su ušle u uži izbor za nagradu u šest kategorija proveo intervjue s poslodavcima i zaposlenicima s invaliditetom.

Poslodavac godine u kategoriji "primjer dobre prakse" je Galeb iz Omiša, a u kategoriji "javni sektor" Makarski komunalac.

U kategoriji "mikropoduzetnik" nagradu je dobila tvrtka Punkt iz Pule, a u kategoriji "mali poduzetnik" Bijela harmonija iz Zagreba.

Parkovi plus iz Rijeke nagrađeni su u kategoriji "srednji poduzetnik", a Drvna industrija Klana iz Klane u kategoriji "veliki poduzetnik".

Neki od nagrađenih, poput Drvne industrije iz Klane, zapošljavaju osobe s invaliditetom već više od 30 godina, a svi ističu iznimno zadovoljstvo njihovim radom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!