Dodijeljene nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske

01.03.2023.

00:39

Autor: Hina/I.B.

Opatija, arhivska fotografija

Opatija, arhivska fotografija

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Ovogodišnji Suncokret ruralnog turizma Hrvatske osvojilo je 70 dobitnika iz Hrvatske i po prvi put iz Bosne i Hercegovine, a šampionska titula "Zlatni suncokret" pripala je Općini Kneževi Vinogradi, pioniru ruralnog turizma u Baranji, izvijestili su u utorak iz udruge Klub članova Selo.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo je na svečanosti u Opatiji dodijelila nagrade, povelje i posebna priznanja u sklopu desete nacionalne nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, a obilježena je i 25. godišnjica djelovanja udruge.

Ove godine prijavljen je 161 kandidat iz 18 hrvatskih županija, a prvi put, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pridružilo se i 16 prijavitelja iz BiH.

Suncokret ruralnog turizma Hrvatske je projekt je u sklopu kojeg se jednom godišnje ocjenjuju i predstavljaju tradicijski sadržaji, čuva izvornost i povezuju sudionici ruralnoga turizma, a dodjeljuje se u osam kategorija - turistička seljačka gospodarstva, tradicijska domaćinstva, tradicijska gastronomija, vinski i craft turizam, aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru, ruralno turistički projekti te projekti koji imaju zaštićene i marketinške oznake.

Osim šampionske nagrade, dodijeljene su zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja po kategorijama.

Predsjednica udruge Dijana Katica naglasila je da od samih početaka ruralnog turizma u zemlji podupiru i savjetuju ljude koji tek ulaze taj dio turizma i da joj je drago što su taj rad prepoznali i u BiH.

Na svečanosti je predstavljena nova "Nagrada dr.sc. Eduard Kušen" za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma. Nagrada će se dodjeljivati jednom godišnje osobama, udrugama, OPG-ima, pružateljima usluga, turističkim zajednicama i ostalim institucijama, koje su uložile izvanredne napore i trud, dale značajan doprinos, ostvarile postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma te unapređenju ruralnih područja.

Iz Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo ističu da su organizirali više od 300 stručnih i edukacijskih seminara, konferencija i stručnih skupova te četiri međunarodna znanstveno-stručna kongresa o ruralnom turizmu. Članovi udruge često djeluju kao savjetnici turističkih destinacija na ruralnim područjima, s ciljem povećanja kvalitete proizvoda i usluga.

Suorganizator svečanosti bila je Primorsko-goranska županija, a sljedeća će biti u Osječko-baranjskoj županiji. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!