Dodijeljene nagrade "Zlatna kuna"

11.11.2022.

22:37

Autor: Dnevnik3/IMS/T.D./HRT/Hina

Zlatna kuna

Zlatna kuna

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u petak navečer dodijelila je nagrade "Zlatna kuna" pri čemu je najboljom velikom tvrtkom kao i lani proglašen HS Produkt, a nagradu za životno djelo dobio je bivši dugogodišnji predsjednik uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago.

Zlatna kuna dodjeljuje se od 1993. i svojevrsni je gospodarski Oscar - simbol poslovnog uspjeha. Kriteriji koji su se vrednovali su profitabilnost, likvidnost, visina plaća te održivo poslovanje - sve ono što je u ovoj izazovnoj 2022. bilo iznimno teško postići. 

HS Produkt je s 30 godina iskustva u proizvodnji vatrenog oružja, izrastao u jednog od vodećih proizvođača vrhunskog streljačkog oružja s jednom od najvećih proizvodnih tvornica u svijetu. Svoje inovacije plasirao je u više od 40 zemalja, a trenutno ima više od 1.800 zaposlenih.

U kategoriji tvrtki srednje veličine Zlatnu kunu dobila je tvrtka Olimp. Olimp je prva i jedina tvornica u Hrvatskoj koja proizvodi potpaljivače. Posluje od 2012. godine i trenutno u zaleđu Benkovca zapošljava 30 ljudi. Kocke za potpalu izvozi u 52 zemlje, od Engleske preko cijele Europe do Saudijske Arabije.

Nagrada za najuspješniju banku pripala je Erste&Steiermärkische banci, a priznanje za najuspješnije društvo za osiguranje pripalo je Wiener osiguranju VIG.

Zlatna kuna za životno djelo uručena je Darinku Bagi, bivšem dugogodišnjem predsjedniku uprave Končar Elektroindustrije i sadašnjem predsjedniku Udruge Hrvatski izvoznici.

Priznanje za najinovativniju tvrtku dobila je tvrtka Orqa koja je osnovana 2018. godine i bavi se s razvojem video-naočala za pilote dronova te je vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova).

Plenković: Vlada će nastojati pomoći gospodarstvu 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uz ostalo je na dodjeli nagrada rekao da su gradnja Pelješkog mosta, ulazak u Schengen i eurozonu dugoročni uspjesi koji će se odraziti na gospodarstvo.

Prema njegovim riječima, nakon niza godina s relativno niskom stopom inflacije sada se suočavamo s višim stopama te u takvoj situaciji Vlada mora pojačati intervencije, što je i učinila. 

- Vlada svojim mjerama nastoji rasteretiti pritisak i udarac na standard hrvatskih građana, pomoći gospodarstvu i kompanijama da premoste ovu krizu, istaknuo je Plenković

- Ove godine smo dodali kao jedan od kriterija, naravno uz ovaj financijski dio, održivost. Održivost i zelena tranzicija su uspjeh budućeg poslovanja, rekao je Luka Burilović, direktor HGK.

- Unatoč i usprkos izazovnoj godini naša tvrtka će ove godine postići rekordan prihod i rekordnu dobit, a ova nagrada HGK je savršena validacija svim našim zaposlenicima koji su vjerno utkali svoje znanje i trud u uspjeh naše tvrtke, naglasio je Ivan Jelušić, dobitnik Zlatne kune za najinovativniju tvrtku (Orqa d.o.o.).

- Ovo je na neki način priznanje našem radu, kao što je bilo rečeno. HGK stvarno predstavlja i daje priznanje našim gospodarstvenicima, dakle, firmama koje doista vuku i stvaraju nove vrijednosti u hrvatskoj, istaknuo je Željko Pavlin, dobitnik Zlatne kune za najbolju veliku tvrtku (Hs produkt d.o.o.).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!