21:41 / 21.11.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Dodijeljene "Zlatne kune"

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nagrada se dodjeljuje malim, srednjim i velikim trgovačkim društvima, najboljoj banci i osiguravajućem društvu te za inovaciju, životno djelo i post-startup, a dodijeljeno je i posebno priznanje za promicanje gospodarstva.
Hrvatska gospodarska komora dodijelila je nagrade "Zlatna kuna". Nagrada se dodjeljuje malim, srednjim i velikim trgovačkim društvima, najboljoj banci i osiguravajućem društvu te za inovaciju, životno djelo i post-startup, a dodijeljeno je i posebno priznanje za promicanje gospodarstva. 

Nagradu Zlatna kuna u kategoriji Malo trgovačko društvo dobila je tvrtka Kod Savjetovanje d.o.o., u kategoriji Srednje trgovačko društvo tvrtka Trade Air d.o.o., a u kategoriji Veliko trgovačko društvo nagrada ide HS Produkt d.o.o.. Zlatnu kunu u kategoriji Banka dobila je Privredna banka Zagreb d. d., dok je Zlatnu kunu u kategoriji Društvo za osiguranje dobila Croatia osiguranje d.d..

Zlatna kuna u kategoriji Inovacija dodijeljena je tvrtki Microblink d.o.o., a u kategoriji Post startup nagrade je otišla tvrtki Photomath d.o.o.. Obje tvrtke su u samom svjetskom vrhu po pitanju razvoja OCR (optical character recognition) tehnologije za pametne mobitele, a u vlasništvu su Damira Sabola koji se tako prometnuo u apsolutnu zvijezdu ovogodišnje dodjele nagrada.

Priznanje za promicanje gospodarstva otišlo je u ruke poduzetnika i investitora Nenada Bakića, a Zlatna kuna za Životno djelo uručena je Francu Palmi, jednom od najistaknutijih stručnjaka u hrvatskom turizmu koji je cijelu karijeru posvetio razvoju tog važnog sektora hrvatskog gospodarstva.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović kazao je na svečanoj dodjeli nagrada HGK-a da je digitalno doba već bitno promijenilo "našu komunikaciju, poslovanje i živote uopće. Često se u tom kontekstu čuju razna upozorenja pa čak i apokaliptične najave - umjetna inteligencija i roboti preuzet će naše uloge, izgubit ćemo rada mjesta, ali moram reći da se ja s time ne slažem. Istina je da će digitalna transformacija profilirati dobitnike i gubitnike, a na kojoj ćemo se mi strani naći ovisi o nama samima i o našoj sposobnosti za prihvaćanje promjena koje se događaju htjeli mi to ili ne. Na nama je da budemo njihov aktivan kreator, a ne pasivan promatrač“, poručio je.

"Moramo odlučiti hoćemo li biti država s rentijerskim gospodarskom koja gubi stanovništvo ili ćemo se orijentirati na nove tehnologije i inovacije. Siguran sam da to možemo. A optimizam budi vaša izvrsnost zbog koje smo ovdje večeras i koja se sve više prepoznaje na svjetskoj sceni. Vi ste potrebne promjene već proveli i zato mi je iznimna čast biti dio ovog biranog društva koje treba biti putokaz svima nama“, naglasio je Burilović.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je Komori na organizaciji svečanosti i suradnji s njenim Uredom, posebno po pitanju gospodarske diplomacije.„Ovo je važan događaj jer izražavamo zahvalnost onima na kojima počiva gospodarska budućnost zemlje. Ovdje prikazujemo novu Hrvatsku u kojoj se rad i uspjeh priznaju i nagrađuju. Poduzetnici su ostvarili 21, 9 milijardi neto dobiti i  već desetljećima dokazuju da se mogu nositi sa svim izazovima. Mi poštujemo načela koja predstavljate, a to su kreativnost, inovativnost, naporan rad i stručnost, vrijednosti koje su utkane duboko u tkivo hrvatskog naroda“, naglasila je Grabar-Kitarović, uz napomenu kako je veliki optimist jer zna da možemo stati uz bok najboljima zajedničkim radom i trudom.

Premijer Andrej Plenković čestitao je u ime Vlade svim dobitnicima. „Ovakve prigode su trenutak kada treba kazati da gospodarstvenici pokazuju izvrsnost u svom poslovanju i time ostvaruju sjajne rezultate za svoje kompanije, ali i za zemlju u cjelini. Upravo na tragu potpore njima baziramo mjere Vlade koje im trebaju olakšati život. Samo tako možemo osigurati trajni i održivi gospodarski rast i ići ukorak s osloncima industrije 4.0, a to su inovacije i konkurentnost“, izjavio je Plenković, dodavši kako mu je posebno drago da su među nagrađenima tvrtke iz IT sektora.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!