17:26 / 15.10.2021.

Autor: Ana Bralić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Dodijeljeni prvi certifikati za agroturizam, kušaonicu, ruralnu kuću za odmor...

Dodijeljeni prvi certifikati za ruralni turizam

Dodijeljeni prvi certifikati za ruralni turizam

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Turistička zajednica Šibensko-kninske županije prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt standardizacije objekata u ruralnom turizmu. Dodijeljeni su prvi certifikati za agroturizam, kušaonicu, ruralnu kuću za odmor i ruralni kamp. 

Certifikat "Rural experience" ima svrhu dodatno promovirati sve one koji gostima žele pružiti jedinstveno autohtono iskustvo mjesta u koje dolaze.

- Uistinu zaslužuju dodatnu promociju, a isto tako potiču ostale u destinaciji da se pridruže tom klubu kvalitete. Oni daju nekakvu dodanu vrijednost destinaciji. To smo htjeli na neki način uistinu certificirati, komentirala je direktorica TZ Šibensko-kninske županije Željana Šikić.

- Puno nas je posebno u onome što radimo, a hvalevrijedno je što se počinjemo okrupnjavati i okupljati i zajednički izlaziti van pod zajedničkom kapom ovog brenda, ovo je apsolutni iskorak i uvjeren sam da ćemo time ići korak naprijed, poručio je vlasnik tematskog parka "Etnoland Dalmati" Joško Lokas.

Podizanje kvalitete, edukacija, jačanje konkurentnosti - sve to donosi standardizacija objekata ruralnog turizma. Pa je certifikat, prvi takav u Hrvatskoj, itekako važna karika u poslovanju turističkih subjekata u zaleđu i na otocima.

 - Nama koji smo malo van ruke, hajdemo tako reći, ne da je dobrodošla nego je blagoslovljena zato što nam sada samoreklama, web-site je nešto puno manje važno nego što je zajednička akcija, jedan ozbiljan certifikat jedne turističke zajednice, dodao je vlasnik seoskog ugostiteljskog domaćinstva "Kuća kamena" Frane Rakić.

- A s druge strane i za same turiste, i sami kad putujemo negdje, pratimo ocjene, pratimo oznake kvalitete, raspitujemo se što pojedine oznake kvalitete znače i to nam je neka sigurnost kad idemo u nove destinacije, pogotovo ruralnog turizma, naglasila je predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica.

Jer upravo one nude posebnost svoga kraja - od gastrodelicija do tradicije i kulture pojedinog podneblja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!