Dodijeljena 182 ugovora vrijedna 11 mil. kuna iz Programa ruralnog razvoja

16:36 / 10.06.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Dodijeljeno 182 ugovora vrijednih 11 mln kuna iz Programa ruralnog razvoja

Dodijeljeno 182 ugovora vrijednih 11 mln kuna iz Programa ruralnog razvoja

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede u petak je dodijelilo 182 nova ugovora o potpori iz Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti od 111 milijuna kuna, a tom je prigodom istaknuto da je iz tog Programa dosad objavljeno 26 milijardi kuna vrijednih natječaja te je ugovoreno više od 20 milijardi kuna.

Riječ je o potporama iz mjera - 4 "Ulaganja u fizičku imovinu", 5 "Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti", 6 "Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja" te 7 "Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima".

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je ugovore za 80-ak korisnika, izrazivši pritom nadu da će se u idućem programskom razdoblju, sa sredstvima koja su osigurana, a premašuju 5,3 milijarde eura, uspjeti dodjeljivati odgovarajuća pravična dohodovna potpora kako bi se poljoprivrednicima olakšala neizvjesnost pri obavljanju djelatnosti te odgovarajuća investicijska potpora kojom će unaprijediti svoje poslovanje i učiniti život na selu poželjnijim i kreativnijim.

Sve to, kako je rekla, pomoći će u ostvarenju zelene i digitalne transformacije Hrvatske.

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić istaknuo je da je do sada iz Programa ruralnog razvoja objavljeno natječaja u vrijednosti iznad 26 milijardi kuna, ugovoreno je više od 20 milijardi kuna, a dosad je 16,5 milijardi kuna isplaćeno.

- Stoga možemo reći da je Program ruralnog razvoja jedan od najuspješnijih europskih strukturnih investicijskih fondova koji se provode u Hrvatskoj, rekao je Vujić.

U ime korisnika obratio se Gabriel Golub, mladi poljoprivrednik iz okolice Petrinje, istaknuvši da bi se bez ovakvih potpora znatno manje mladih ljudi bavilo poljoprivredom. On planira ulagati u stočarstvo, tj. u tov junadi, a poslije, ako bude u mogućnosti, proširiti ratarsku proizvodnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!