Dodlek: ENNA Fruit izbacio nas je iz Konzuma; ENNA demantira

18.04.2023.

15:20

Autor: M.M./Hina/HRT

Dodlek: ENNA Fruit izbacio nas je iz Konzuma; ENNA demantira

Dodlek: ENNA Fruit izbacio nas je iz Konzuma; ENNA demantira

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / Pixsell

Tvrtka Dodlek-agro izbačena je iz Konzuma kao dugogodišnji dobavljač krumpira, rekao je u utorak u Belici u Međimurju vlasnik tvrtke Mirjan Dodlek i za to okrivio tvrtku ENNA Fruit čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, ali ta tvrtka demantira Dodlekove tvrdnje.

Više doznajte u prilogu Ivice Grudičeka:

- Nakon pokušaja neprijateljskog preuzimanja tvrtke Dodlek-agro od ENNA Fruita od prije godinu i pol dana, Dodlek-agro izbačen je iz Konzuma kao dobavljač krumpira nakon 18 godina poslovne suradnje. Godišnje smo isporučivali Konzumu 11 do 12 tisuća tona krumpira što u financijskom iznosu znači da godišnje gubimo 6,25 milijuna eura prihoda, rekao je Dodlek na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da je ovisnost njegove tvrtke o Konzumu 70 posto.

Kazao je da je sve počelo 14. ožujka ove godine pozivom direktora iz Konzuma koji mu je rekao da tog tjedna do petka isporuči sav krumpir prema narudžbama, te da je dobio usmeni nalog od ENNA Fruita da od ponedjeljka 20. ožujka 2023. godine više ne smije naručivati krumpir od Dodlek-agra.

- Smatram da smo ovim potezom dovedeni u nepovoljnu pregovaračku poziciju, jer ovim postupkom pregovaranja nije ni bilo. Jedna od strana preko noći odlučila je da joj nakon svih ovih godina poslovanja više nismo potrebni, rekao je Dodlek.

Godišnja proizvodnja krumpira tvrtke Dodlek-agro, što vlastitog što u suradnji s 30-ak kooperanata u Međimurju, iznosi 16 tisuća tona, a zajedno s kooperantima ima 60 posto ukupnih skladišnih kapaciteta za krumpir u Hrvatskoj, rekao je vlasnik tvrtke.

- Iza nas je velikih pet projekata u koje smo uložili devet milijuna eura, a sve investicije su financirane iz HBOR-ovih zajmova te trenutno zaduženje prema HBOR-u iznosi četiri milijuna eura koje moramo vratiti u sljedećih 12 godina, a sve u svrhu poslovanja s Konzumom kao strateškim partnerom, rekao je Dodlek.

Kaže da su otpuštanja u Dodlek-agru već počela, te da prijeti gubitak još desetak radnih mjesta.

Ocijenio je da se radi o upropaštavanju domaće proizvodnje. Podsjetio je da je ENNA fruit sagradila pakirni centar u Varaždinu, ali da nema proizvodnju i skladišta.

- Oni su nas izbacili iz Konzuma da bi upropastili ovaj objekt, otkupni pakirni centar, da nas dovedu do situacije da nemamo kamo sa svojom proizvodnjom i da smo primorani doći k njima, ustvrdio je Dodlek. Kazao je i kako im je tvrtka ENNA Fruit ponudila suradnju, odnosno otkup njihovog rinfuznog krumpira.

Podršku Dodlek-agru dali su zamjenik međimurskog župana Josip Grivec i načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.

ENNA Fruit: Nikome nismo zabranili da naručuje krumpir od dosadašnjeg partnera


- Ni ENNA Fruit niti g. Vujnovac apsolutno nisu 'zabranili' direktoru Voća i povrća u Konzumu ili bilo kome drugome da naručuje krumpir od dosadašnjeg partnera. U konkretnom slučaju, ENNA Fruit nudi povoljnije cijene, ujednačenu kvalitetu i pravovremenu isporuku robe te ima značajno veću mrežu domaćih kooperanata koja jamči veće količine domaćega krumpira kroz cijelu godinu, rekli su iz ENNA Fruita.

Naglašavaju da je ENNA Fruit dobavljač krumpira za Konzum te da nema utjecaja na ostale Konzumove dobavljače ili odluku o njima. Također, navode da tvrtka ima osigurana skladišta krumpira kroz svoje otkupne centre i dugogodišnje kooperante.

Nadalje, iz tvrtke naglašavaju da su do ove godine bili drugi najveći otkupljivač domaćeg krumpira u Hrvatskoj, a da će od sezone 23/24 biti najveći organizator proizvodnje i otkupljivač domaćeg krumpira te da se pakirani namjenski krumpir EF prodaje u Konzumu od ožujka 2023. godine.

- Dodlek je jedini Konzumov dobavljač namjenskog krumpira posljednjih 7,8 godina, a od 2007. daleko najveći dobavljač ostalih pakiranja krumpira za Konzum te unatoč tome ima oko 3,5 milijuna eura duga (2,5 milijuna eura banke i 1 milijun eura dobavljači), što ukazuje na nesolventnost i neodrživost njegovog poslovanja unatoč tome što je godinama bio daleko najveći dobavljač Konzuma, poručuju iz ENNA Fruita.

Napominju da su Mirjanu Dodleku ponudili poslovni model u kojem bi riješio dugove i ostao u poslovnoj suradnji, ali da je Dodlek njihovu ponudu odbio.

Konzum: Partnere biramo samostalno, bez vanjskog uplitanja


Ugovor o suradnji s tvrtkom Dodlek-Agro i dalje je na snazi te će njezine ponude kao i do sada uzimati u razmatranje, rekli su u utorak iz Konzuma te istaknuli da odluke o odabiru partnera-dobavljača donose samostalno, bez vanjskog uplitanja.


- Apsolutno odbacujemo insinuacije o vanjskim uplitanjima u naše poslovne procese odluke o odabiru donosimo samostalno, poštujući profesionalna načela, te pritom u obzir uzimamo čitav niz čimbenika cijenu, kvalitetu proizvoda, logističku podršku i mnoge druge, uključujući već spomenuto ispunjavanje financijskih obveza, sve s ciljem da našim kupcima ponudimo najbolju kvalitetu po fer cijeni", kaže se u priopćenju iz Konzuma.

Iz Konzuma poručuju da je suradnja s domaćim proizvođačima dio Konzumove dugoročne strategije i da Konzum surađuje s njih nekoliko tisuća.

- Odgovoran smo poslovni partner koji posluje prema načelima održivosti te naša podrška uključuje i ispunjavanje svih financijskih obaveza, stoga i od naših dobavljača očekujemo da na isti način postupaju prema svojim kooperantima, ističu u Konzumu.

Pojasnili su i da, kada je u pitanju voće i povrće, narudžbe rade na tjednoj bazi, prema potrebama i da se od pristiglih ponuda ugovornih partnera biraju poslovno najpovoljnije ponude.

Ministarstvo poljoprivrede uputilo AZTN-u predstavke Dodlek-agra


Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je kazala da je njezino ministarstvo predstavke vlasnika međimurske tvrtke Dodlek-agro uputila Agenciji za zaštitu tržišnog nadmetanja (AZTN), istaknuvši da će nastaviti pomagati proizvođačima krumpira jer želi da opstanu.

- Gospodin Dodlek je pisano i usmeno unatrag desetak dana informirao Ministarstvo poljoprivrede o problemima s Konzumom, koje mu je otkazalo suradnju, mi smo predstavke razmotrili i ustanovili da ih trebamo proslijediti AZTN-u, tijelu nadležnom za kontrolu odstupanja od poštenih trgovačkih praksi, a tu govorim o eventualnom odstupanju, kao i za kontrolu od eventualnog odstupanja od pravila tržišnog natjecanja, rekla je Vučković u Karlovcu, gje je obišla gradilište Radne jedinice "Transport i mehanizacija" Hrvatskih šuma.

Dodala je da će Ministarstvo poljoprivrede i dalje razgovarati s proizvođačima krumpira, za čiju proizvodnju žele opstanak, pritom napomenuvši da je domaća proizvcodnja krumpira manja od potreba Hrvatske za tim proizvodom.

Ministrica je ukazala i na širu sliku problema proizvođača krumpira, podsjetivši da je unatrag tri godine na europskom tržištu stupila na snagu zabrana korištenja sredstva za zaštitu uskladištenog krumpira, bez kojeg neadekvatno uskladišten krumpir brzo propada.

Kao jedna od prvih zemalja krenuli smo u sufinanciranje gradnje skladišta te smo do sada sufinancirali 22 moderna skladišta s ventilacijom i hlađenjem, koja omogućuju da krumpir kroz dulje vrijeme zadrži kvalitetna svojstva, a bez kemijske zaštite koja je od strane struke i znanosti proglašena rizičnom za potrošače, rekla je Vučković. Jedna od 22 korisnika sredstava je i Dodlekova tvrtka, potvrdila je.

- Želim da se hrvatski proizvođači hrane bolje organiziraju, da steknu veću pregovaračku snagu da bi se na tržištu održali, što je bio cilj zbog kojeg smo sa 70, a ne samo 50 posto, sufinancirali trošak gradnje skladišta krumpira, zaključila je Vučković.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrđuje pravila i sustav mjera za sprječavanje nametanja nepoštenih trgovačkih praksi i utvrđuje nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom čijim se nametanjem iskorištava značajna pregovaračka snaga otkupljivača i/ili prerađivača ili trgovca u odnosu na njihove dobavljače.

Nakon konferencije za novinare Mirjana Dodleka, iz Konzuma su priopćili da je ugovor o suradnji s tvrtkom Dodlek-Agro i dalje je na snazi te će njezine ponude kao i do sada uzimati u razmatranje te istaknuli da odluke o odabiru partnera-dobavljača donose samostalno, bez vanjskog uplitanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!