01:14 / 11.04.2020.

Autor: HRT

Dogovor o smanjenju proizvodnje sirove nafte

Foto: Angus Mordant/REUTERS

Foto: Angus Mordant/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Skupina država OPEC-a plus Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su smanjenje proizvodnje sirove nafte za 10 milijuna barela na dan u svibnju i lipnju. To je oko 10 posto svjetske dnevne proizvodnje.
Skupina država OPEC-a plus Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su smanjenje proizvodnje sirove nafte za 10 milijuna barela na dan u svibnju i lipnju. To je oko 10 posto svjetske dnevne proizvodnje.

Nakon toga, smanjenje dnevne proizvodnje po malo manjim stopama nastavit će se do kraja ove te u idućoj godini. Time bi se trebao zaustaviti strelovit pad cijena nafte posljednjih tjedana uzrokovan smanjenjem potražnje zbog pandemije i cjenovnim ratom najvećih svjetskih proizvođača.

- Oko četiri milijarde ljudi trenutačno je u samoizolaciji, to zasigurno utječe na aktivnosti, kretanje i smanjuje potražnju za naftom diljem svijeta. Povećanje komercijalnih rezervi nafte u svijetu i mogućnost da se popune skladišta - zvone na uzbunu, kazao je Aleksandar Novak, ruski ministar energetike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!