08:35 / 16.05.2019.

Autor: HRT

Doing Business: Velika očekivanja Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Hrvatska je u zadnjem izvješću Svjetske banke o regulativi i lakoći poslovanja zauzela 58. mjesto od ukupno 190 zemalja, što predstavlja pad za sedam mjestau odnosuna prošlu godinu.
Ministar gospodarstva Darko Horvat boravi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu sudjelovao na radnom sastanku na temu Doing Business (indeksa).

Hrvatska je u zadnjem izvješću Svjetske banke za 2019., o regulativi i lakoći poslovanja zauzela 58. mjesto od ukupno 190 zemalja, što predstavlja pad za sedam mjesta u odnosu na godinu dana ranije. Hrvatska na ovoj ljestvici kontinuirano pada od 2016. godine.

U emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, Damir Novinić, bivši ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost i Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, objasnili su što je Doing Business.

Novinić je rekao da ovo izvješće pokazuje kako najbolje prolazi investitor, poduzetnik koji kreće u neku novu investiciju te se prati životni tijek investicije.

- Pokretanje poslovanja, koliko mu treba da osnuje firmu, koliko to košta, koliko to dugo traje, koliko mu treba da kupi zemlju, da se uknjiži i dobije priključak električne energije. Ovo je praktičan alat koji mjeri stvaran proces u kojem poduzetnik počinje raditi projekt i dolazi do tržišta, naglasio je, i dodao kako se ovaj indeks fokusira na proces investicija.

Majetić je naglasio kako ako investirate, investirate svoj novac pa tako investitor, naročito ako nije iz Hrvatske, pokušava razumjeti zemlju u koju dolazi i zato želi posegnuti za nekim objektivnim parametrima, kao što je Svjetska banka, da dobije sliku i na osnovu svih parametara odluči da li mu je oportuno ulagati u Hrvatsku ili u neku drugu zemlju.

- Osim Doing Businessa, postoje još mnoge druge analize. Kakve radnike možete naći, koliko su oni vješti, koliko ih morate platiti, koliki je potencijal…

- Naša pozicija, ako gledamo generalno, je u opadanju, a to znači za investitore da Hrvatska još nije spremna, rekao je.

Novinić kaže kako Hrvatska treba znati koji joj je cilj. Da li rasti na ljestvici indeksa ili stvarno napraviti bolju okolinu za poduzetnika.

Majetić ističe kako je Doing Business pomoć državi da vidi gdje zaostajemo, što moramo mijenjati.

- Mi bez obzira na ovaj indeks moramo riješiti neka pitanja, kao što su pitanje uknjiženja, građevinske dozvole…

Između 2014. i 2016. godine napravili smo velike pomake na ljestvici, a nakon toga desio se veliki pad.

- Kod ovog indeksa je bitno što rade druge zemlje. Mi možemo raditi dosta, ali ako drugi rade više i brže, budući da indeks mjeri udaljenost od najboljega, mi stagniramo, naglasio je Novinić i dodao kako očekuje, s obzirom na sve parametre, da će pad biti zaustavljen.

- Doing ljestvica mjeri udaljenost zemlje od najbolje, ali to ne znači da zemlje koje su bolje rangirane su bolje od nas, rekao je Novinić i naglasio kako je ovaj indeks kulturološki korumpiran.

Gosti su naglasili kako su optimistični glede rasta Hrvatske na ljestvici, a ključni aduti za to su promjena zakona o trgovačkim društvima, zakona o gradnji i efekti porezne reforme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!