18:04 / 16.08.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/M.J./HRT

Dok čekaju odluku Vrhovnog suda, dužnici u švicarcima ne miruju

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Stotine nekadašnjih dužnika u švicarskim francima već mjesecima iščekuju odluku Vrhovnog suda o reviziji koju su uložile banke. Iako je sud odluku donio još početkom srpnja, ona još nije objavljena.
Stotine nekadašnjih dužnika u švicarskim francima već mjesecima iščekuju odluku Vrhovnog suda o reviziji koju su uložile banke. Iako je sud odluku donio još početkom srpnja, ona još nije objavljena. Dok čekaju odluku - dužnici ne miruju. Zajedno s odvjetnicima sastavili su prijedlog zakona kojim bi se - kažu - napokon riješio njihov problem.

Božo Ivošević uputio je Vladi niz požurnica. Želja mu je premijeru predstaviti prijedlog zakona koji bi nekadašnjim dužnicima u švicarskim francima omogućio odštetu.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

- Između ostalog to je i alat i sucima u slučaju kad se vode sporovi kako oni mogu doći do ništetnosti, to je alat građanima koji nisu tužili banke da bez utuženja banaka mogu od banaka zahtijevati obeštećenje, kazao je Božo Ivošević iz građanske inicijative Lex Franak.

Damir Šlogar jedan je od onih koji su tužili banku. Nada se da će spor dobiti, no ne zna kada će to biti.

- Pripremno ročište još nije zakazano. Prema nekim indicijama bit će zakazano u 11. mjesecu i prema iskustvu cijeli postupak bi mogao trajati 2,3 godine, ako ne i više, rekao je Damir Šlogar, nekadašnji korisnik kredita u švicarskim francima.

Oni koji još nisu tužili banke, sada opet čekaju mišljenje Vrhovnog suda, ovaj put o valutnoj klauzuli. Iako je sud odluku donio prije više od mjesec dana, javnost još ne zna kakva je.

- Nakon što je odluka donesena na sjednici vijeća sudac izvjestitelj izrađuje odluku koju potpisuje predsjednik vijeća. Potom se odluka upućuje Službi evidencije, praćenja i proučavanja sudske prakse. Nakon toga ona se otprema sa suda, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Ona je važna za one koji su tužili, kao i za one koji nisu.

- Svakako dobivamo pravnu sigurnost ako tužimo za valutnu klauzulu CHF da ćemo odbiti sud, sad hoćemo li tužiti za ništetan ugovor ili ćemo tužiti samo za preplaćeni tečaj to je na nama da sami odlučimo, objasnio je Goran Aleksić, saborski zastupnik SNAGA-e i aktivist Udruge Franak.

Hrvatska udruga banaka ne podržava prijedlog Građanske inicijative. Smatra da bi time drugi korisnici kredita bili dovedeni u neravnopravan položaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!