15:24 / 21.08.2018.

Autor: HRT

Dokle se stiglo u uzgoju salersa

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Salers je prilagodljiv pa se može uzgajati u brdsko-planinskim i ravničarskim krajevima. Pogodan je i za ekološki uzgoj, a broj uzgajivača u Hrvatskoj raste.
Prije tri godine u Hrvatskoj se počeo širiti uzgoj francuskog goveda saleres. Našim stočarima cilj je povećati uzgoj te nabaviti kvalitetni genski materijal, a o tome su razgovarali i s vodećim ljudima Svjetskog saveza uzgajivača salersa i Francuskog saveza, koji su ih posjetili kako bi vidjeli do kuda se u Hrvatskoj stiglo s uzgojem te pasmine.

Obitelj Perčec iz Komuševca pokraj Čazme odlučila je mljekarstvo zamjeniti uzgojem salersa. Ističu prednosti zbog kojih su se odlučili baš za ovu francusku mesnu pasminu. Radi se o, kažu - isplativoj, ekonomičnoj sorti goveda. Naspram mliječnih krava nisu zahtjevne u vezi ishrane, a telad ima vrhunsku genetiku. Stado od 15-ak krava s bikom namjeravaju proširiti na 70-ak krava.

Francuski stočari ističu kako je Hrvatska pogodna za uzgoj salersa. "Salers ima prednost što u uzgoju ne treba stalni nadzor niti zahtjeva cjelodnevni posao. Osigurava kvalitetu života, što je jako važno za uzgajivače bez obzira na to je li riječ o Francuskoj ili nekoj drugoj zemlji", kazao je Lionel Duffayet, predsjednik Međunarodne udruge uzgajivača salersa.

Uzgoj salersa u Francuskoj raste za oko dvije tisuće grla na godinu. Uz program uzgoja čistokrvnog salersa stočari u Hrvatskoj kreću i s programom križanja s pasminom limuzin. Koriste se izvrsna svojstva pasmine salers kao majčinske linije dok se za očinsku liniju koristi limuzin bikove namijenjene prvenstveno za proizvodnju tovnog materijala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!