Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta, euro ojačao

12.03.2023.

07:58

Autor: M.M./Hina/HRT

Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta, euro ojačao

Dolar gotovo nepromijenjen prema košarici valuta, euro ojačao

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna osjetno oscilirala, ovisno o očekivanjima u vezi kamata američke središnje banke, no na kraju tjedna bila je gotovo ista kao i na početku.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ostao je na tjednoj razini gotovo nepromijenjen, na 104,60 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,07 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0645 dolara.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je, pak, 0,6 posto, na 135,00 jena.

Tijekom tjedna tečaj dolara osjetno je oscilirao, ovisno o porukama iz Feda.

Polovicom tjedna dolarov indeks dosegnuo je 105,86 bodova, najvišu razinu u više od tri mjeseca.

Bilo je to nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da je središnja banka spremna za veće korake ako budući gospodarski podaci pokažu da su potrebne strože mjere za zauzdavanje inflacije.

To je potaknulo očekivanja ulagača da će središnja banka na sjednici u ožujku povećati ključne kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, dok se još nedavno očekivalo povećanje za blažih 0,25 bodova.

Stoga se sada na tržištu novca procjenjuje da će Fed do rujna povećati kamate u raspon od 5,50 do 5,75 posto, dok se sada kamate kreću između 4,50 i 4,75 posto.

No, u petak je dolarov indeks izgubio sve prethodne dobitke jer su nakon izvješća o zapošljavanju u SAD-u splasnule špekulacije o povećanju kamata Feda na predstojećoj sjednici za 0,50 postotnih bodova.

Doduše, broj zaposlenih u veljači porastao je za 311 tisuća, više nego što su analitičari očekivali. No, prosječna satnica porasla je za 0,2 posto na mjesečnoj razini, nešto sporije nego mjesec dana prije i sporije nego što se očekivalo, što bi moglo značiti da inflacijski pritisci možda popuštaju.

Negativno je na dolar u petak utjecao i kolaps Silicon Valley banke, najveći bankrot jedne američke banke od financijske krize 2008. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!