Dolar ojačao prema košarici valuta, Fed će dodatno povećati kamate

25.06.2023.

08:34

Autor: V.K./HRT/Hina

Dolar ojačao

Dolar ojačao

Foto: - / Shutterstock

Na svjetskim je tržištima prošloga tjedna vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, nakon što je predsjednik američke središnje banke Jerome Powell rekao da očekuje daljnje povećanje kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 102,89 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema europskoj valuti porastao 0,5 posto pa je cijena eura skliznula na 1,0890 dolara.

Cijena dolara porasla je i prema japanskoj valuti, za 1,3 posto, na 143,70 jena, blizu najviše razine u sedam mjeseci.

Nakon što je tjedan dana prije vrijednost dolara prema košarici valuta skliznula na najnižu razinu u više od mjesec dana, prošloga se tjedna američka valuta ponešto oporavila.

Jačanje dolara slijedilo je nakon što je u izvješću Kongresu o gospodarskoj situaciji predsjednik Feda Jerome Powell ponovio da će se kamatne stope vjerojatno trebati dodatno povećati kako bi se suzbila inflacija.

Koliko? To će, poručio je Powell, ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima, a u vezi sa špekulacijama da bi Fed već potkraj godine mogao početi smanjivati kamate, Powell je rekao da rezanje kamata ne očekuje tako skoro.

Nakon više od godinu dana rasta kamata, ciklus povećanja cijene novca u SAD-u je pri kraju. No, ostaju pitanja hoće li Fed kamate povećati još jednom ili dva puta u ovoj godini, na koje razine i koliko će se dugo cijena novca zadržati na tim povišenim razinama.

Kako se inflacija u zapadnim gospodarstvima i dalje kreće na visokim razinama, središnje banke nastavljaju s povećanjem cijene novca.

Prošloga su tjedna ulagače iznenadile britanska i norveška središnja banka povećanjem ključnih kamata agresivnijim nego što se očekivalo, za 0,50 postotnih bodova.

Kamate je povećala i švicarska središnja banka, a očekuje se i daljnji rast kamata u eurozoni.

S druge strane, kineska središnja banka smanjila je kamatne stope kako bi potaknula rast gospodarstva, a to joj omogućuje relativno niska inflacija.

Ni u Japanu inflacija nije tako visoka kao u zapadnim zemljama pa tamošnja središnja banka i dalje vodi iznimno poticajnu monetarnu politiku. No, zbog toga je jen pod pritiskom, pa je njegov tečaj prema euru i dolaru pao na najniže razine u više mjeseci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!