Dolar oslabio prema košarici valuta, euro ojačao

05.03.2023.

08:13

Autor: HRT/D.M./Hina

Dolar i euro

Dolar i euro

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, nakon četiri tjedna rasta, dok ulagači prate poruke čelnika američke središnje banke o inflaciji i kamatnim stopama. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,6 posto, na 104,60 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,85 posto pa je cijena eura dosegnula 1,0635 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je, pak, 0,4 posto, na 135,85 jena.

Početkom tjedna dolarov indeks dosegnuo je 105,36 bodova, novu najvišu razinu u sedam tjedna, jer su svi posljednji podaci pokazali da je inflacija u SAD-u i dalje na visokim razinama te da gospodarstvo i dalje stabilno raste. A to znači da će Fed, kako bi suzbio inflaciju, morati nastaviti povećavati kamatne stope.

Tako su na tržištu novca povećane procjene o Fedovim kamatama. Tjedan dana prije očekivalo se da će središnja banka povećati ključne kamate na 5,35 posto do srpnja, dok se sada očekuje da će ih do rujna podignuti u raspon od 5,50 do 5,75 posto. Trenutačno se kamate kreću između 4,50 i 4,75 posto.

Tijekom tjedna tečaj dolara oscilirao je ovisno o porukama iz Feda. Tako je, primjerice, u srijedu ojačao, nakon što je Neel Kashkari, predsjednik ogranka Feda u Minneapolisu, rekao da je spreman za povećanje kamata na sjednici u ožujku i za 0,25 pa i 0,50 postotnih bodova.

U četvrtak je, pak, dolar oslabio, nakon što je Raphael Bostic, predsjednik Feda u Atlanti, rekao da bi središnja banka u ožujku trebala povećati kamate za 0,25 postotnih bodova. Objasnio je da se zauzima za polagano i postupno zaoštravanje monetarne politike, a ne više tako naglo kao prošle godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!