Dolar oštro pao prema košarici valuta, euro iznad 1 dolara

13.11.2022.

08:46

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: rafastockbr / Shutterstock

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala jer se očekuje usporavanje tempa povećanja kamata američke središnje banke, pa se tečaj eura vratio iznad razine od 1 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošloga tjedna 3,9 posto, na 106,42 boda.


Pritom je dolar prema europskoj valuti pao 3,9 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,0350 dolara.


Još je više, 5,3 posto, tečaj dolara potonuo prema japanskoj valuti, pa je zaronio na 138,80 jena.


Pad dolara četvrti tjedan zaredom posljedica je očekivanja da će Fed ublažiti tempo povećanja kamata jer posljednji podaci pokazuju da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.


U listopadu je inflacija pala s rujanskih 8,2 na 7,7 posto na godišnjoj razini, najnižu razinu od siječnja i niže od očekivanja.


To je potaknulo špekulacije da će u idućem razdoblju američka središnja banka usporiti tempo podizanja ključnih kamata.


Nakon što je početkom studenoga Fed već četvrtu sjednicu zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa.


Prije objave izvješća o inflaciji procjenjivalo se da postoji 52 posto izgleda da će Fed u prosincu povećati kamate za blažih 0,50 postotnih bodova, a sada su ti izgledi premašili 80 posto.


Zbog toga su prinosi na američki obveznice znatno pali, pa je pao i tečaj dolara.


Donedavno je dolar jačao prema gotovo svim najvažnijim valutama u svijetu jer se procjenjivao da Fed ima više prostora za povećanje kamata u borbi s inflacijom nego druge središnje banke zbog bolje gospodarske situacije.


Zbog toga je nedavno tečaj dolara prema jenu i euru dosegnuo najviše razine u više desetljeća, pri čemu je cijena eura zaronila ispod razine od 1 dolara.


No, posljednjih tjedana dolar slabi, pa se tečaj europske valute vratio iznad te psihološki važne razine.


Većina analitičara smatra da je tečaj dolara dosegnuo vrhunac i da će se idućih mjeseci kretati na postojećim razinama, a možda skliznuti i niže.


Dolar je jedno od onih tržišta koje je ekstremno po svojoj precijenjenosti vrlo je vjerojatno dosegnuo svoj vrhunac, kaže Jim Cielinski, valutni strateg u tvrtki Janus Henderson Investors.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!