08:52 / 06.05.2018.

Autor: D.M./Hina

Dolar porastao treći tjedan, na najvišu razinu u ovoj godini

-

-

Foto: - / -

Dolarov indeks prošloga je tjedna skočio 1 posto, na 92,56 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 92,90 bodova, najvišu razinu od kraja prosinca prošle godine.
Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je i prošloga tjedna, trećega zaredom, pa je dosegnula najvišu razinu u ovoj godini jer bi u SAD-u kamate trebale rasti, dok se u Europi ove godine vjerojatno neće mijenjati monetarna politika.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna skočio 1 posto, na 92,56 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 92,90 bodova, najvišu razinu od kraja prosinca prošle godine. Pritom je cijena američke valute prema japanskoj porasla 0,05 posto, na 109,10 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo 1,4 posto, na 1,1960 dolara.

Jačanje dolara zahvaljuje se očekivanjima da će američka središnja banka nastaviti s povećanjem ključnih kamatnih stopa. Posljednjih je dana glavna priča razočaranje zbog toga što europska i britanska središnja banka neće brže pratiti Fedovo povećanje kamata. Ako se u međuvremenu gospodarski pokazatelji u eurozoni i Britaniji značajnije ne poboljšaju, dolar bi trebao jačati idućih tjedana, kaže Gavin Friend, strateg u NAB-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!