Dolar prema košarici valuta na novoj najvišoj razini u 20 godina

17.07.2022.

08:32

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina, pri čemu je tečaj europske valute skliznuo i ispod jednog dolara, po prvi put u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 1 posto, na 108,05 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 109,29 bodova, novu najvišu razinu u 20 godina.


Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1,1 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0080 dolara, a u nekoliko je navrata zaronila i ispod razine od jednog dolara.


Tečaj dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 1,8 posto, na 138,55 jena.


Dolarov indeks porastao je više od 1 posto treći tjedan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje agresivnom povećanju kamatnih stopa američke središnje banke.


Prošloga je tjedna objavljeno da je inflacija u SAD-u u lipnju dosegnula 9,1 posto, novu najvišu razinu u više od 40 godina. Zbog toga se očekuje da će američka središnja banka i u srpnju, drugi mjesec zaredom, povećati ključne kamatne stope za agresivnih 0,75 postotnih bodova. Neki čak špekuliraju da će Fed podići kamate za cijeli postotni bod. Trenutno se na tržištima procjenjuje da postoji 75 posto izgleda da će Fed povećati kamate za 0,75 postotnih bodova, a 25 posto da će kamate povećati za 1 postotni bod. Zbog toga je, među ostalim, cijena eura u nekoliko navrata prošloga tjedna skliznula ispod razine od jednog dolara. U četvrtak je zaronila na samo 0,9952 dolara, najnižu razinu od prosinca 2002. godine.


Slabost eura posljedica je rizika da će gospodarstvo eurozone zbog energetske krize uroniti u recesiju. Unatoč tome, Europska središnja banka (ECB) morat će povećati ključne kamate jer se inflacija u tom bloku kreće na rekordnim razinama od 8,6 posto. Očekuje se da će idućega tjedna ECB na redovnoj sjednici podići kamate za 0,25 postotnih bodova, po prvi put od 2011. godine. U rujnu se, pak, može očekivati i veće povećanje cijene novca. Unatoč tome, ECB će zaostajati za tempom povećanja kamata u SAD-u, stoga se može očekivati da će dolar i dalje biti snažan, a euro slab.


Europska je valuta pod pritiskom i zbog neizvjesnosti u vezi opskrbe Europe ruskim plinom. Idućega bi tjedna, nakon redovnog održavanja, ponovno trebao biti otvoren Sjeverni tok 1, ključni plinovod od Rusije do Njemačke. No, europske vlasti plaše se da će Moskva nastaviti smanjivati opskrbu Europe plinom, što bi poremetilo planove Europe za popunjavanje zaliha za zimu i dovelo do daljnjeg rasta cijena plina.


Od početka godine dolar je prema košarici valuta na dobitku više od 12 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!