19:08 / 22.10.2019.

Autor: Dijana Kovaček/V.K./HRT

Dolaze li u Hrvatsku najveći proizvođači automobila?

-

-

Foto: - / -

Hrvatski izvoz u prvih 8 mjeseci porastao je 6 posto. Taj bi postotak sigurno bio i znatno veći kad bi naša zemlja napokon privukla i nekog od najvećih svjetskih proizvođača automobila.
Hrvatski izvoz u prvih 8 mjeseci porastao je 6 posto. Taj bi postotak sigurno bio i znatno veći kad bi naša zemlja napokon privukla i nekog od najvećih svjetskih proizvođača automobila. Stoga je s posebnim zanimanjem primljena neslužbena informacija da je Volkswagen Tursku maknuo s popisa mogućih lokacija za gradnju nove tvornice vrijedne više od milijardu eura te da se kao moguća lokacija spominje Hrvatska.

U pogonima AD Plastika proizvode se autodijelovi za najveće svjetske automobilske tvrtke. Mogući dolazak neke od tih vodećih tvrtki u Hrvatsku, poput njemačkog Volkswagena, za cijelu bi Hrvatsku industriju, kažu, bio bi iznimno važan. 

- Ja sam apsolutno zagovornik dovođenja bilo koje industrije u Hrvatsku, a posebno automobilske jer može pokrenuti val zapošljavanja i čitavu mrežu dobavljača u autoindustriji, govori Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika.

- Mađarska ima 3 tvornice automobila, Češka ima 4, pa nema razloga da Hrvatska, pogotovo kontinentalna Hrvatska, gdje imamo ljude vani, gdje su stekli radnu kulturu, da se ponovo vrate i zajedno s nama proizvode takve automobile, naglašava Đuro Horvat, predsjednik Uprave Tehnixa.

I u Vladi su itekako svjesni važnosti autoindustrije za Hrvatsku.

- Takav iskorak u smjeru dolasku jednog većeg automobilskog giganta u RH sigurno bi značio puno i za industriju, ali i za naš izvozni sektor. Siguran sam samo u jedno, a to je da ćemo učiniti sve da do toga dođe, govori Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

No, neizvjestan je i složen put do konačnog odabira zemlje za gradnju tvornice. Iz Volkswagena poručuju da ne traže nove lokacije.

I dok se Hrvatska nada dolasku velikih automobilskih tvrtki, industriju vuku proizvođači autodijelova, poput AD Plastika koji sa svojih 8 tvornica u 5 zemalja ostvaruje stalni rast prihoda i zaposlenih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!