12:13 / 01.12.2019.

Autor: Melita Šare/HRT

Dolina Gacke - idealan dom za pastrvu

-

-

Foto: - / -

Našim ribogojilištima poticaji su ukinuti pa sve više njih stavlja ključ u bravu dok, primjerice, u susjednoj Bosni i Hercegovini uzgajivači pastrva po kilogramu dobivaju pet kuna.
Pastrva iz Gacke nadaleko je poznata, no proizvodnja i prodaja težak su posao. Većina ribogojilišta propala je zbog visokih troškova i ukidanja državnih poticaja. Jedno od rijetkih koje je i dalje na tržištu jest ono u Sincu. Put do kupca pronalaze i preradom ribe pa prodaju svježi i dimljeni file, kavijar, paštetu.

Slikovita dolina Gacke, jedne od najčišćih rijeka u Europi. Idealan dom za pastrvu. Kapitalci narastu i do pet kilograma. Meka za strastvene ribiče.

- Temperatura joj odgovara i dosta je bogata kisikom tako da brže raste nego u drugim rijekama - kaže Valentino Hršak, ravnatelj Centra za uzgoj potočne pastrve.

I do sedam puta brže. Uskoro u ovom Centru počinje mrijest. Ribiči moraju odložiti štapove do početka proljeća.

- Sada počinje mrijest za deset-petnaest dana i onda selimo ovu veliku ribu u bazene i mrijestimo unutra u zgradi - objašnjava Milan Podlović, djelatnik Centra za uzgoj potočne pastrve.

Ovog ljeta u Gacku su ubacili čak pet tona ribe, a prošle godine rijeci su vratili i dvije i pol tisuće rakova. Upravo je riječna fauna glavni razlog zašto, posebice Talijani, posjećuju ovaj prirodni biser.

- Dosta je lukava. Baš treba imati znanja za mušićarenje. To je zahtjevan ribolov jer cilje je nadmudriti pastrvu - kaže Hršak.

A jedno od "najžilavijih" ribogojilišta, koje još odolijeva nelojalnoj konkurenciji na tržištu, jest ono u Sincu. Iako je sad popupacija pastrve optimalna i kvaliteta izvrsna, a proizvode štošta - od kavijara i paštete do dimljene pastrve - put do kupaca mukotrpno pronalaze.

- Proizvodnja je sve teža jer su veliki troškovi u prizvodnji, hrana je jako skupa, nabavljamo iz EU - kaže Milka Rajan, voditeljica ribogojilišta u Sincu.

Našim ribogojilištima poticaji su ukinuti pa sve više njih stavlja ključ u bravu dok, primjerice, u susjednoj Bosni i Hercegovini uzgajivači pastrva po kilogramu dobivaju pet kuna. Stoga ne iznenađuje što je njihova roba preplavila trgovačke centre kod nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!