Domac: Nuklearna enegija već pet puta skuplja od one iz obnovljivih izvora

02.04.2022.

19:53

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/IMS/HRT

Julije Domac u Dnevniku HTV-a

Julije Domac u Dnevniku HTV-a

Foto: Dnevnik / HRT

Julije Domac, savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu, rekao je u Dnevniku da Europa mora naći izlaz iz ovisnosti o ruskim energentima. Poručuje da rješenje nije u nuklearnim elektranama. Ističe i da prekid isporuke sirove nafte Srbiji ne bi trebao znatnije utjecati na poslovanje JANAF-a.

Julije Domac komentirao je najavu prestanka isporuke sirove nafte Naftnoj industriji Srbije od strane JANAF-a od sredine svibnja te utjecaj sankcija na poslovanje hrvatske tvrtke, rekavši da to od svih energetskih problema sigurno nije najveći jer je riječ o 16% prometa JANAF-a, što nije dramatično. Pretpostavlja da se ni u Srbiji to neće tako dramatično odraziti kao što se najavljuje.

- Rafinerija u Pančevu će manje raditi ili neće raditi, ali to su problemi s kojima se i mi susrećemo i trebali bismo više pozornosti obratiti na naše probleme, kazao je.

Na pitanje je li realno da se 2/3 ruskog plina do kraja godine prestane uvoziti, rekao je da Europa godišnje troši 250 mlrd. eura na uvoz fosilnih goriva.

Ruski novac za financiranje rušilačkih političkih stranaka

- Od toga se dio novca trošio na financiranje podrivanja europskih institucija, na rušilačke političke stranke, kupovinu nacionalnih resursa, važnih dijelova gospodarstva. Europa nema puno izbora, ovo se moralo dogoditi i Europa mora naći izlaz iz takve ovisnosti jer bi inače postala kolonija velikih globalnih izvoznika energije. Alternativa su, kratkoročno, drugi pravci plina, a dugoročna je dekarbonizacija i domaći obnovljivi izvori energije.

Kaže da je razuman izlaz iz ovisnosti o Rusiji i fosilnim gorivima 3-5 godina, možda koja godina više.

- Već se ove godine može značajno vidjeti da na HOPS-u (Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava) postoji preko 9000 megavata zahtjeva za nove projekte. Mi smo prošli tjedan raspisali premijski sustav za 650 novih megavata obnovljivih izvora energije, samo treba ubrzati procedure, pitanje prostornih planova, interakcije sa županijama, općinama. Ali u kriznim vremenima takve stvari treba odlučno, centralizirano, rješavati Vlada.

Struja u Francuskoj dvostruko skuplja nego u Njemačkoj

Na činjenicu da su i plin i nuklearna energija, uz obnovljive izvore, titulirani kao ekološki prihvatljivi izvori, objasnio je da se vodio rat između zemalja koje imaju tehnologiju i profitiraju prodajom tehnologije, kao Francuska i neke druge zemlje.

- Stanje na tržištu bilo je jučer da je 26 od 56 francuskih nuklearki izvan pogona, a na tržištu spot market pokazuje da je cijena električne energije u Francuskoj duplo veća nego u Njemačkoj. Nema univerzalnog rješenja, nuklearna energija nije univerzalno rješenje, ona je čista, ali i rizici su vrlo veliki. Cijena nuklearne energije je pet puta veća od obnovljivih izvora energije. Promašena je ideja da ćemo rješenje naći u nuklearnim elektranama kojima treba 10-15 godina da se izgrade, i u međuvremenu nećemo raditi ništa i nećemo iskoristiti potencijal koji imamo, rekao je.

Čudi se našoj politici koja je prigrlila ideju novog bloka NE Krško bez ikakve stručne rasprave, bez strateškog dokumenta, utemeljene stručne studije. Moramo vidjeti argumente koji bi to mogli potkrijepiti, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!