Iz doline Neretve na tržište diljem Hrvatske krenule su prve ubrane lubenice i dinje. Proizvođači se nadaju da će i ove godine zadovoljiti turističku sezonu i da će kupci birati domaće, a planiraju ubrati i do 20 tisuća tona.
02.07.2025.
12:31
Autor: Mateja Delija/V.K/Dnevni/HRT
Iz doline Neretve na tržište diljem Hrvatske krenule su prve ubrane lubenice i dinje. Proizvođači se nadaju da će i ove godine zadovoljiti turističku sezonu i da će kupci birati domaće, a planiraju ubrati i do 20 tisuća tona.
Neretvanski proizvođači hvale slatkoću lubenice, urod i kvalitetu no ne i cijenu! Kilogram ljetnog hita iz Neretve na otkupu prodaju za samo 37 centi.
- Može možda malo bit i bolje. Ali hajde, takva je bila i lanjska. Krenulo je i vidjet ćemo hoće li se zadržati. Ako se zadrži nije loše, ali ako bude padala, vidjet ćemo kako će biti, rekao je Ivan Prović, proizvođač.
- Ili je mala cijena ili se nekad dogodi da ne možete naći ljude ili nam vrijeme ne ide u prilog. Nerviranje je konstantno, istaknuo je Jurica Bačić, proizvođač.
Proizvodnja je skupa, kao i radna snaga. Berba je posao od velikog fizičkog napora, ali mnogima i dobar ljetni trening.
- Neki se zaposle u kafićima, a mi malo kršniji odemo ovako na polje i beremo, rekao je Ivo, berač.
S manjim prinosom, ali boljom cijenom na tržištu prolazi dinja. Kilogram ide na otkup za cijenu do 75 centi.
- Sad je pitanje kako će se odraziti na kasnu situaciju, kakva će biti turistička sezona i kakva će biti potražnja. Mi se nadamo da će cijena ostati barem približno ovoj, da ne pada ili čak da ne zatvore otkupe, kazala je Stana Kiridžija, proizvođačica.
- Kako se turistička sezona povećava, tako i mi moramo imati do kraja ljeta, znači do 1. rujna moramo imati lubenicu iz doline Neretve, naglasio je Ivan Bjeliš, otkupljivač.
A kako odabrati najbolju, otkrivaju iz prve ruke.
- Dio koji leži na zemlji, kada dobije žuto - narančasti znak, tada ste sigurni da je ta lubenica potpuno zrela. Kuckanje nije baš pouzdan znak, iako ga ovako neki još uvijek koriste - posebno kupci koji ne znaju za ove detalje, pokazao je Robert Doko, agronom.
Ljetno razdoblje, do kraja srpnja, ali i dobar dio kolovoza u ovom je kraju rezerviran za berbu, a proizvođači su gotovo sigurni da će i ove godine neretvanska kvaliteta osvojiti domaće tržište.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora