07:47 / 12.01.2021.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/V.G./HRT

Domaći češnjak na tone

-

-

Foto: - / -

S moslavačkih polja iz pogona u Garešnici domaći će češnjak pun arome put trgovačkih lanaca diljem RH. Marijo Puškarić posadio ga je lani na čak 30 hektara pa količinom može zadovoljiti potrebe i onih zahtjevnijih kupaca.
S moslavačkih polja iz pogona u Garešnici domaći će češnjak pun arome put trgovačkih lanaca diljem Hrvatske. Marijo Puškarić posadio ga je prošle godine na čak 30 hektara pa količinom može zadovoljiti potrebe i onih zahtjevnijih kupaca.

- Ne znam da li zbog našeg povećanja kvalitete proizvoda ili zbog korone nama je za 100 posto porasla prodaja, kaže Marijo Puškarić, vlasnik poljoprivrednog obrta APPO, Garešnica.

Urod koji je lani bio zadovoljavajući ovdje se od zemlje čisti najprije strojno pa onda još ručno i pakira za police trgovina.

- Po danu možemo obraditi do jedne tone, do tisuću kilograma češnjaka u jednoj smjeni. Ako ima potrebe organiziramo i dvije smjene da bi zadovoljili opet potrebe kupca. Vrijedne ruke, svi skupa naprave tako jedan dobar češnjak, kaže Dejan Dokmanović, voditelj pakirnice obrta APPO, Garešnica.

Dojadilo je Mariju Puškariću slušati priče o bezličnom uvoznom češnjaku koji je preplavio naše trgovine pa se prije pet godina upustio u ozbiljnu proizvodnju kako bi kupci ponovno mogli do ovog nezaobilaznog začina s domaćim okusom. A neće stati samo na Moslavini.

- Zbog potreba  da što dulje kroz godinu osiguramo isporuku trgovačkim lancima budemo organizirali proizvodnju u Istri koja će doći ranije nego naš uobičajeni  urod češnjaka, jednako tako planiramo pokrenuti proizvodnju u Gorskom Kotaru koji će onda doći kasnije doći u berbu  i na taj način osigurati duže češnjak kroz godinu i  dobru kvalitetu češnjaka, kaže Marijo Puškarić, vlasnik poljoprivrednog obrta APPO, Garešnica.

Kaže, cijenom ne možemo konkurirati uvoznom, no ističe kako je zapravo riječ o različitim proizvodima jer domaći ima posebnu aromu. Bez obzira na rast uzgoja češnjaka, i dalje više od polovine potreba moramo podmirivati uvozom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!