19:53 / 09.04.2022.

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT

Domaći ovčari u Francuskoj traže vrhunske pasmine

Ill de France jedna je od najkvalitetnijih pasmina na svijetu

Ill de France jedna je od najkvalitetnijih pasmina na svijetu

Foto: Dnevnik / HRT

Domaći uzgajivači ovaca prije tri godine uvezli su francusku pasminu Ill de France, jednu od najkvalitetnijih na svijetu. Proteklih su dana, u potrazi za vrhunskom genetikom, još jednom otputovali u Francusku, na farme pokraj Pariza, odakle će uvesti i pasminu texel, također svjetski poznatu, visoke plodnosti koja se u nas gotovo uopće nije uzgajala. 

Vlasnik jedne od najuspješnijih farmi u Francuskoj Louis Vuilliot otkriva formulu za uspjeh. On je već četvrta generacija u obitelji, koja više od 100 godina uzgaja ovce Ill de France, odabirući samo najbolje. 


- Prodajemo mlade ovce u Francuskoj, ali i po cijelome svijetu - Brazilu, Južnoafričkoj republici, a posljednje tri, četiri godine i u Hrvatskoj, kaže.


Jedan od kupaca bio je i Nenad Kuzmanović.


- Iskustva su više nego odlična. Pasmina se pokazala vrlo prilagodljiva i sad nakon tri godine uzgoja u Hrvatskoj možemo reći da je pasmina odlična, kaže Kuzmanović.


No Louis, čije je imanje okićeno nagradama sa sajmova, kaže da je i stočarima u Francuskoj sada teško zbog skoka cijene troškova uz gotovo istu cijenu mesa.

 

- Možda će biti problem prodati za dobru cijenu, a ako padne isplativost, smanjit ćemo intenzivnu proizvodnju, kaže.


Obitelj Camus uzgaja ovce texel koje su, kažu, izvrsne za uzgoj na otvorenom. Ispaša je pokazala vrijednost sada u krizi kad je porasla cijena stočne hrane.


- To je zbog krize, svakako, više došlo do izražaja. Upotrebljavamo kvalitetnu travu, što nam omogućuje da smanjimo količinu druge hrane, koncentrata i da budemo samodostatni i ne ovisimo toliko o rastu troškova, kaže Roman Camus, uzgajivač texel ovaca i krava nordijske pasmine.


Kupio je nakon pozornog biranja pet vrhunskih ovnova i 105 janjadi Danijel Brataljenović iz Đakovačkih Selaca iz Slavonije, koji iskorištava europski poticaj od 50 tisuća eura za mlade poljoprivrednike.


- Izabrao sam texela jer ga u Hrvatskoj nema u čistoj krvi i htio bih da imamo i neku genetiku i da proširimo ovčarstvo, kaže.


A koliko je naše ovčarstvo žilavo, dokazuje i to da se u desetak godina broj ovaca povećao za oko 150 tisuća, dok broj ostale stoke pada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!