11:01 / 06.02.2018.

Autor: HRT

Domazet za HRT: Zašto je došlo do potonuća na burzama

-

-

Foto: - / -

Koji su glavni uzroci pada burzovnih indeksa doznajte od prof. dr. Tihomira Domazeta koji je pojasnio za HRT razloge.
Svjetske burze tonu, a jučer je njujorška burza (The Dow Jones industrial average) pala je za 1.175 poena ili 4,6%, što je najviše u proteklih nekoliko godina. Najveći ja to pad od 2016. na financijskim tržištima od Azije do Europe i SAD-a i mnoge to zabrinjava zbog inflacije i rasta prinosa (kamata) na državne obveznice, izjavio je za HRT prof. dr. Tihomir Domazet.

Glavni uzroci ovakvih kretanja su razlika rasta kamata u SAD-u i EU/eurozoni, što pokazuje donji grafikon, smatra prof. Domazet.


Kao razloge navodi i to što je po njegovom mišljenju američki dolar precijenjen oko 20%. Također razlozi su i veliki deficit na tekućem računu bilance plaćanja SAD-a, koji je prošli tjedan iznosio 452,5 mlrd. dolara.

Najveći je problem fragilnost financijskog sustava, što povezuje gornje ocjene, navodi prof Domazet.

Ciklički usklađeni odnose cijene i zarade sada je dosegnuo 30 poena iznad „normalnog“. Posebno valja istaknuti da je to treći puta u povijesti (SAD-a), prvi puta 1929, drugi puta 2000-tih i svaki puta je poslije nastala velika svjetska kriza, smatra.  
Mnogo je važnije što države odnosno ekonomske politike malih otvorenih ekonomija poput Hrvatske mogu učiniti na ove rizike nastanka krize, dodao je prof. Domazet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!