19:53 / 15.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Doprinos turizma ukupnom gospodarstvu 16,9 posto

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Turizam se razvija brže od drugih dijelova hrvatskog gospodarstva, no to nije, kažu znanstvenici, krivnja turizma.
Utjecaj hrvatskog turizma u ukupnom gospodarstvu, u Hrvatskoj se često preuveličavao, tvrde stučnjaci, a najnovija analiza Instituta za turizam i Zavoda za statistiku, daju realnu sliku.

- Ne možemo više govoriti o 24 posto, ili 30 posto nego danas vidimo da turizam generira između 10 i 11 posto izravnog učinka, a ukupnog učinka, kad se sagledaju i sve djelatnosti koje doprinose turističkoj djelatnosti, onda se dođe na 16,9 posto, kaže Neven Ivandić s Instituta za turizam.

Ti su podaci realniji od dosadašnjih procjena, rekao je ministar turizma Gari Capelli.

- Negativistički ga se čak prikazalo da turizam čak ruši na neki način sve druge ili nešto u dijelu gospodarstva. Vidjeli smo danas da je on vrlo realan, kvalitetan i da se na razini, s obzirom koliki je dio turizma u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje koje imaju jače industrije, on je sasvim realan.

Turizam se razvija brže od drugih dijelova hrvatskog  gospodarstva, no to nije, kažu znanstvenici, krivnja turizma.

- Možda bi trebali poticati malo više druge dijelove  gospodarstva da se oni počnu brže razvijati i onda bi turizam zapravo sjeo i bio bi u onim omjerima kako je to u drugim zemljama s kojima smo se u ovom istraživanju uspoređivali, kaže Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam.

Ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof ističe.

- Imamo takvo gospodarstvo čija je struktura okrenuta prema uslugama, ali i uslijed toga što smo mala zemlja sa relativno slabim gospodarstvom barem u europskim omjerima.

Novi statistički podaci bit će podloga za izradu nove strategije turizma nakon 2020. godine, a važno je da on ne bude usmjeren na povećanje broja turista i noćenja, nego na povećanje potrošnje i održivog turizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!