Drugi najveći bankrot financijske institucije u povijesti SAD-a

11.03.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/P.F./HRT

Silicon Valley Bank

Silicon Valley Bank

Foto: Nathan Frandino / Reuters

Američka Banka silicijske doline propala je nakon samo 48 sati kapitalne krize. Riječ je o propadanju druge po veličini financijske institucije u povijesti SAD-a, odnosno propadanju najveće banke od financijske krize 2008. U strahu od domino-efekta, zabrinuti investitori počeli su prodavati dionice velikih financijskih institucija.


Velika američka Banka silicijske doline (Silicon Valley Bank) urušila se nevjerojatnom brzinom nakon što je objavila da je prodala veliku količinu vrijednosnih papira s gubitkom. Zatim su njezini korisnici, uglavnom djelatnici u IT sektoru i kompanije s poduzetničkim kapitalom, počeli iz nje povlačiti svoj novac.

Propast banke šokirala je ulagače i natjerala Federalnu korporaciju za osiguranje depozita da preuzme nadzor i zaplijeni njezin novac.

Banka je u trenutku propasti imala imovinu vrijednu 209 milijardi dolara i 175 milijardi dolara depozita.

Oglasila se i Bijela kuća. Poziva da se vjeruje američkim financijskim regulatorima nakon najvećeg bankrota jedne banke od financijske krize 2008

- Naša ministrica financija pomno prati razvoj situacije u vezi s bankom Silicijske doline. Ono što ću posebno naglasiti jest da je naš bankarski sustav u bitno drugačijem položaju nego što je bio prije deset godina i da reforme koje su tada provedene zaista pružaju onu vrstu otpornosti kakvu bismo željeli, rekla je Cecilia Rouse, predsjednica Vijeća ekonomskih savjetnika SAD-a.

Pad te američke banke djelomično proizlazi iz golemog povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi u posljednjih godinu i pol. Male su mogućnosti da se kriza proširi na cijeli bankarski sektor, kako je to bilo u mjesecima prije velike recesije, prije više od 15 godina. Jer velike banke sada imaju dovoljno kapitala da izbjegnu sličnu situaciju tvrde analitičari.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!