17:51 / 18.10.2018.

Autor: M.Š./P.F./HRT

Drvosječa postaje 'endemska vrsta'?

-

-

Foto: - / -

Ni Hrvatske šume, ni njihovi privatni kooperanti ne mogu naći radnike. Razlozi: male plaće, težak posao i iseljavanje mladih, osobito iz Like.
Kako je krenulo, uskoro će se drvosječe po našim šumama tražiti kao endemska vrsta. Posljednjih pet godina njihov se broj dvostruko smanjio. Razlozi: male plaće, težak posao i iseljavanje mladih, osobito iz Like. Dolaze raditi ljudi izvana, osobito iz BiH, ali za količinu posla, nedovoljno.

Nije lako biti drvosječa. Opasan je to posao, iznimno fizički zahtjevan, uvijek apsolutno moraš biti pribran, plaća oko 6000 kuna. Adrijan, mladić iz Gračaca, u šumi radi od svoje devetnaeste, već četvrtu godinu. 

Istovremeno ni Hrvatske šume, ni njihovi privatni kooperanti ne mogu naći radnike. Opustjela prostranstva Like bez čovjeka su na cesti, a kamoli u šumi. Velika razlika u odnosu na, recimo, broj sjekača prije pet godina.

Broj godova stabala i prosječne dobi Ličana samo se povećava. Niti ljudi, niti drva za ogrijev, a šuma nepregledna...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!