21:48 / 16.11.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/IMS/HRT

Država pomaže "startup" tvrtke

-

-

Foto: - / -

Kamate od 0,1 do 1,5%, zamašnjak su malom i srednjem poduzetništvu koje čini više od 99% registriranih tvrtki i izdašno puni državnu blagajnu.
Desetak hrvatskih startup tvrtki razvilo je prepoznatljive brendove kojima osvajaju globalno tržište. Teško bi bilo bez nepovratnog novca Ministarstva gospodarstva i HAMAG BICRO-a. Ta Agencija za malo gospodarstvo u tri godine poduprla je razvoj oko pet tisuća tvrtki.

U kineske vlakove za europsko tržište bit će ugrađeni sigurnosni uređaji inovativne tvrtke iz Odre. Naručili su Kinezi i sofisticirane detektore koji kreću put Japana i Amerike. Za 150 inženjera posla je dosta pa se tehnološka tvornica planira širiti.

- Proveli smo testiranja s velikim multinacionalnim kompanijama, dotjerali detektore za monorail vlakove i to je sada jedinstven proizvod na tržištu s kojim mi kao mala tvrtka imamo ugovore o ekskluzivi, kaže Zvonimir Viduka, vlasnik ALTPRO-a. Planiraju postati najveće središte razvoja signalno sigurnosnih uređaja niže od Njemačke.

Velike ambicije i u osječkoj ORQA-i, za koju je čuo i Pentagon. Njihove futurističke naočale za upravljanje dronom osvajaju svijet. Potražnja je velika, prodali su ih u 50-tak zemalja. Pripremaju i profesionalnu verzija za primjenu u medicini, akcijama spašavanja i nadgledanju granica, kaže direktor Srđan Kovačević.

Da nije bilo poticaja teško bi u ovako kratkom vremenu napravili ovakav iskorak. HAMAG je u tri godine potaknuo investicije vrijedne 11 milijardi kuna. Prema riječima predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a Vjerana Vrbanca poduzetnicima su bespovratna sredstva najinteresantnija, a tu su i mali zajmovi i garancije za male poduzetnike - do 50 tisuća eura.

Dosad najpovoljnije kamate, od 0,1 do 1,5 posto, zamašnjak su malom i srednjem poduzetništvu koje čini više od 99 posto registriranih tvrtki i izdašno puni državnu blagajnu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!