18:58 / 23.05.2019.

Autor: Danijela Novak/E.L.S./HRT

Država potiče kupnju električnih automobila

-

-

Foto: - / -

Ove godine otvara se i natječaj za novih 50-ak električnih punionica na autocestama, uz 200 već postojećih. No električna vozila mogu se puniti i na - običnoj utičnici.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost daje tvrtkama 17 i pol milijuna kuna za nabavu električnih vozila - automobila, motocikala, četverocikala i bicikala. Sufinancirat će se do 40% investicije, odnosno najviše do 400.000 kuna po korisniku. Od jutros je pristiglo stotinjak prijava.

Hrvatska pošta upravo je registrirala 20 malih električnih vozila za svoje poštare. Mogu ići do 45 km na sat i voziti do 200 kilometara bez punjenja.

- Ukupna vrijednost nabave je milijun i 280 tisuća kuna, dok je Fond sufinancirao 400 tisuća kuna. Ovi električni četverocikli će se koristiti u urbanim sredinama, gdje su pokretni, mogu se na uskom prostoru manevrirati, i biti korisni našim poštarima - izjavio je Krešimir Domijančić, voditelj Odnosa s javnošću Hrvatske pošte.

Privatni poduzetnik Saša Cvetojević već nekoliko godina vozi električni automobil - doduše visoke klase. Cijena ovog ljepotana je 100 tisuća eura + PDV.

- Ukoliko se auto gleda kao novac koji morate odmah dati za njega, onda je takav auto skuplji od benzinskog automobila, no ako gledate ukupni trošak njegovog koštanja na bazi 5 godina, pogotovo ukoliko radite veću kilometražu ili za poslovne svrhe, onda je to itekako isplativo - smatra.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u nabavi sudjeluje s ukupno 17 i pol milijuna kuna. Očekuju dobar odaziv tvrtki i lokalnih samouprava. Sam direktor Fonda Dubravko Ponoš vozi električni automobil, kaže, kad god može.

- Krajnji cilj je osvijestiti kod naših građana - prvo kvalitetu tih vozila, drugo njihovu ekonomsku isplativost, i treće da smo turistička zemlja, dobijamo 20 posto BDP-a iz turizma, okoliš je nešto najvrednije što imamo, a električni automobili su način da to učinimo - kaže.

Pojedinačna tvrtka, odnosno lokalna samouprava može dobiti do 400 tisuća kuna subvencije. Ove godine otvara se i natječaj za novih 50-ak električnih punionica na autocestama, uz 200 već postojećih. No električna vozila mogu se puniti i na - običnoj utičnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!