Državna izložba lipicanaca pokazala najbolje

18:00 / 12.05.2019.

Autor: Davor Kustor/D.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Prvi su put na državnu izložbu lipicanaca dovedena najkvalitetnija grla iz staja diljem zemlje. Uzgajivači su na ocjenjivanje doveli i hrvatske hladnokrvnjake i posavce.
Prvi su put na državnu izložbu lipicanaca dovedena najkvalitetnija grla iz staja diljem zemlje. Uzgajivači su u Slavonski Brod na ocjenjivanje doveli i hrvatske hladnokrvnjake i posavce. Publika je uživala u bogatstvu tradicije i ljepoti autohtonih pasmina.

Od ove su godine potpore u konjogojstvu gotovo dvostruko veće, što budi nadu u novi uzlet te perspektivne grane stočarstava. Šampionkom izložbe proglašena je graciozna Zenta iz kolekcije lipicanskih kobila. 

- Zenta je stara 6 godina. Kupio sam je sa 3 godine. Bila je vrlo vrlo divlja kad sam ju kupio. Nije ništa znala, hvatali smo je lasom i trebalo je godinu dana da se smiri i pripitomi. Evo, trud se isplatio, kaže vlasnik šampionske kobile Ivan Marošević.

Šampionka je izabrana među 60 grla u šest kolekcija, a dolazi iz kolekcije u kojoj je bilo čak 18 kobila. Premda je teško bilo odabrati najbolje grlo, ova kobila ima sve sve šampionske odlike, izjavio je Ivica Mandić, član ocjenjivačke komisije s međunarodnim certifikatom za ocjenjivanje ove pasmine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!