Državni inspektorat: Povlači se brašno od teffa bez glutena

19.03.2023.

22:24

Autor: T.D./HRT/Hina

Povlači se brašno

Povlači se brašno

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Državni inspektorat RH izvijestio je u nedjelju o opozivu proizvoda 'Brašno od teffa bez glutena', 400g, njemačke tvrtke Bauch Hof, zbog povećane prisutnosti tropanskih alkaloida.

'Brašno od teffa bez glutena' 400g koje se povlači s tržišta zbog povećane prisutnosti tropanskih alkaloida, ima rokove trajanja 22.11.2023. (LOT: 229489) i 09.01.2024.

Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani Europske agencije za sigurnost hrane, navode iz Državnog inspektorata RH.

Proizvođač je njemačka tvrtka Bauck GmbH, Roche, a dobavljač Dennree GmbH, Töpen, Njemačka. Na hrvatsko tržište stavlja ga tvrtka Garden d.o.o. iz Zagreba.

Podaci o opozivu dostupni su i na web stranici subjekta u poslovanju s hranom https://www.garden.hr/novosti/povkacenje-iz-prodaje-brasno-od-teffa-bez-glutena-bauck-hof-400g.

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s gore navedenim podacima.

Tropanalkaloidi se prirodno pojavljuju u nekim porodicama biljaka, a mješavine nekih od tropanalkaloida tvore atropin. Negativni učinci atropina uvjetovani su unesenom količinom i očituju se u poremećaju parasimpatičkog živčanog sustava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!