13:41 / 25.11.2019.

Autor: IMS/M.Š./D.M./HRT

Državni oblak

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Takozvani državni oblak na jednome mjestu ujedinjuje podatke svih državnih tijela.
Kako bi smanjili birokraciju, odnosno omogućili državu bez papira, u središtu Apisa - agencije za podršku informacijskim sustavima i tehnologijama - pušteni su u rad prvi servisi centra dijeljenih usluga.

Takozvani državni oblak na jednome mjestu ujedinjuje podatke svih državnih tijela u skladu s najvišim sigurnosnim standradima. Investicija je vrijedna 370 milijuna kuna.  

- Centar dijeljenih usluga ili državni oblak je jedan od ključnih projekata Ministarstva uprave, cilj je objediniti državnu informacijsku strukturu te omogućiti zajedničko korištenje informacijske komunikacijske tehnologije te istih aplikativnih rješenja s ciljem racionalizacije. Sva tijela javnog sektora bit će povezana u jedinstveni državni oblak, a što će omogućiti pouzdanu i sigurnu razmjenu informacija i dokumenata, rekao je ministar uprave Ivan Malenica.- Digitalizacija i digitalna transformacija, teme su koje obilježavaju i modernizaciju gospodarstva, razvoj te bolje usluge država. Hrvatska isto radi na tome da naša uprava bude učinkovitija, kvalitetnija, transparentnija i odgovornija, poručio je premijer Andrej Plenković.

Državni "cloud", odnosno oblak, omogućava pohranu svih informacija državne uprave na jednom mjestu. Na dva servera pod strogim nadzorom čuvat će se goleme količine podataka građana. Najveći projekt digitalizacije od osnutka Hrvatske financira se iz fondova EU-a. U prvoj fazi - podatke će na virtualni oblak preseliti 40 državnih tijela, a do kraja 2023. - čak tri stotine.

Budući da je prema svjetskom gospodarskom forumu hrvatska javna uprava među najlošijima u svijetu - najavljena digitalizacija - itekako je dobrodošla. Njome bi se trebala izbaciti "uporaba papira"  uz nadu da reforma sama neće postati - mrtvo slovo na papiru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!