09:14 / 27.03.2019.

Autor: M.Š./HRT

"Državnim intervencijama u Uljaniku došao je kraj"

-

-

Foto: - / -

U emisiji "U mreži prvog" govorilo se o sudbini Uljanika. Podsjetimo, konačnog rješenja još uvijek nema, a u utorak je uhićeno bivših i sadašnjih predsjednika uprava te direktora Uljanika i 3. maja te Uljanik plovidbe.
U emisiji "U mreži prvog" govorilo se o sudbini Uljanika. Podsjetimo, konačnog rješenja još uvijek nema, a u utorak je uhićeno bivših i sadašnjih predsjednika uprava te direktora Uljanika i 3. maja te Uljanik plovidbe.

- Kazneno prijavljeno Uljanikovih 12 - evo za što se točno terete

Terete se za 1,2 milijarda kuna malverzacija nanesenih zlouporabom povjerenja u poslovanju i subvencijskim prijevarama. Akcija se nastavlja te se ne isključuju i nova uhićenja.

U emisiji su gostovali pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak, novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista Frenki Laušić, ekonomski analitičar Damir Novotny te predstavnik radnika u Nadzornom odboru Uljanika Samir Hadžić.

- Da nešto ne valja, mi radnici smo upozoravali i puno prije ovoga kraha. Uhićenja su očekivana, to nam je onako mala moralna satisfakcija. Ipak, sedam mjeseci bez plaće, ova uhićenja su samo točkica u mozaiku, ističe Samir Hadžić.

Dodaje da bi trebali dobiti novu priliku te da Uljanik ne bi trebao u stečaj.

- Samo lud čovjek može srušiti takvu tradiciju u dva grada. Istina je da smo u problemima, brodovi nisu izgrađeni. No, da je Vlada reagirala prošle godine i napravila prave poteze... Mi smo tražili da stave svoje ljude u Nadzorni odbor i Upravu, sve bi to uzročno-posljedično smanjilo štetu, održalo tvrtku, smanjilo patnje radnika...Zašto nisu, to ćete morati pitati one koji nisu reagirali.

Nije jednostavno donijeti odluku, puno toga treba sagledati, govori pomoćnik ministra Zvonimir Novak, ističući da treba biti odgovaran i prema sredstvima iz državnog proračuna.

- Razgovaramo svaki dan, a vremena nemamo. Odluku o brodogradilištima treba donijeti što prije, nadam se da će to biti do kraja tjedna ili možda nekoliko dana kasnije.

Što se tiče uhićenja, pitanje je gdje je nestao novac te hoće li istraga pokazati tijek novca.

- Tijek novca je lako utvrditi, ali će tu biti teško dokazati da je netko iznosio novac van Uljanika. Čini se da je novac ili većina toga novca potrošen na investicije za izgradnju brodova, a koje nisu bile isplative. Podsjetio bih da je još 2017. Ministarstvo financija napravilo proračunski nadzor te su se već tada pokazale nepravilnosti. Ministarstvo gospodarstva je to uputilo u DORH, a onda nakon godinu i pol dana imamo ovu akciju i to baš u tjednu kada politika donosi odluku. To sve baca ne baš sjajnu sliku na DORH i policiju. Prema mojem izračunu, nenamjensko trošenje novca i neki drugi potezi uprave unutar Uljanik grupe, a koji su oštetili 3. maj kreću se iznad 1,6 milijardi kuna. To je nezakonito raspolaganje novcem, ističe novinar Frenki Laušić dodajući da bi šteta za državni proračun mogla biti od 4 do 7 milijardi kuna, za razliku od primjerice štete u Agrokoru koje za proračun zapravo nije bilo.

U posljednjih 25 godina u strukturi hrvatskog gospodarstva bila su dva privatizacijska načina. Jedan tajkunski ili paradržavni, što je primjer Agrokor te je Uljanik primjer zaposleničke privatizacije.

- Jedan i drugi su se odvijali bez dovoljno kapitala te je to bilo osuđeno na propast, kaže Damir Novotny koji ističe da je 2006. razgovarao s predsjednikom Uprave Uljanika te da mu je rekao da im je tvrtku potrebno restrukturirati jer nemaju dovoljno kapitala te su ovisni o državnoj subvenciji. Kaže da je potom dobio nepristojno pismo od te Uprave u kojem je pisalo "da su odlična tvrtka koju nije potrebno restrukturirati.

- Državnim intervencijama mislim da je sada došao kraj. Ona više ne smije intervenirati jer to više nema nikakvoga smisla.

Kaže da postoji na desetke tvrtki koje su propale, a država nikada nije intervenirala, spominjući Industrogradnju koja je imala više od 10 tisuća zaposlenih te je također bila tvrtka od sistemskog značaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!