Državno jamstvo HC-u i odluka o sporazumu za rekonstrukciju mosta Gunja-Brčko

27.04.2022.

14:17

Autor: Hina/HRT

Ministar prometa Oleg Butković

Ministar prometa Oleg Butković

Foto: HTV / HRT

Vlada je u dala suglasnost za državno jamstvo za kredit Hrvatskim cestama (HC) od 115,5 milijuna kuna te odlučila o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o rekonstrukciji mosta Gunja Brčko na državnoj cesti 214, što će hrvatsku stranu stajati 15 milijuna kuna.

Vlada je na današnjoj sjednici dala prethodnu suglasnost i državno jamstvo Hrvatskim cestama za kreditno zaduženje kod banaka Erste&Steiermärkische Bank, Hrvatske poštanske banke, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačke banke, radi financiranja projekata i plana poslovanja društva u 2022. godini.

Po riječima ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, time će se osigurati financijska sredstva Hrvatskim cestama u iznosu od 115,5 milijuna eura, uvećanog za kamate, naknade i troškove. Uvjeti su korištenje kredita jednokratno ili višekratno do 31. prosinca ove godine, poček tri godine od sklapanja ugovora uz kamatu od 1,15 posto.

Tim kreditom, naglasio je Butković, financirat će se dio postojećih kreditnih obveza u iznosu od 280 milijuna kuna te 16 aktivnih projekata ukupne vrijednosti od 600 milijuna kuna.

Vlada je na sjednici donijela i odluku o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma između RH i BiH o rekonstrukciji mosta Gunja Brčko na državnoj cesti 214.

- Most će osigurati bolju cestovnu povezanost između RH i BiH te osigurati bolju povezanost i suradnju stanovništva u pograničnim područjima dviju država, rekao je Butković, dodavši da će se sklapanjem sporazuma osigurati uvjeti potrebni za provođenje postupaka javne nabave, izradu projektne dokumentacije, izvođenje radova, stručni nadzor nad radovima i način financiranja vezano za rekonstrukciju mosta.

Ukupna procijenjena vrijednost rekonstrukcije tog mosta je 30 milijuna kuna, a Hrvatska treba osigurati polovinu tog iznosa.

Ukupno sklopljeno 10 ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika

Vezano uz izvješće o izvršenju ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika na kraju 2021. godine, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da je Vlada 10. lipnja 2016. godine sklopila pet ugovora, s dvije kompanije, o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Isto tako, 26. ožujka 2020. godine sklopljeno je još pet ugovora s različitim kompanijama o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

Temeljem ugovora investitori su dužni uplaćivati naknadu za površinu istražnog prostora, pa je tako lani uplaćeno ukupno 8,2 milijuna kuna. Na ime administrativne naknade investitori su prošle godine uplatili 5,3 milijuna kuna.

Agencija za ugljikovodike lani je, uz ostalo, izdvojila i 70 prostora s geotermalnim potencijalom.

- U sklopu svoje djelatnosti, Agencija vodi brigu o zalihama nafte i naftnih derivata te je za potrebe formiranja obveznih zaliha na zadnji dan prošle godine osigurano 416 tisuća tona sirove nafte te 220 tisuća tona naftnih derivata, zaključio je Ćorić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!