17:07 / 11.12.2020.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dubrovački studenti proizveli pivo od zobi

-

-

Foto: - / -

Nove tehnologije stalno unapređuju život, a njihove mogućnosti došle su do izražaja i tijekom trenutačne epidemije.
Nove tehnologije stalno unapređuju život, a njihove mogućnosti došle su do izražaja i tijekom trenutačne epidemije. Iskustvo dubrovačkih pivara, trud vrijednih studenata i donacija američkoga ječma rezultirali su jedinstvenim novim pivom.

- Ovo je "pre-prohibition lager", nešto klasično što dolazi s američkog područja. Specifičniji je od ostalih lagera za koje se koriste žitarice, najčešće kukuruz. Mi smo ovom prigodom koristili zob, kazao je Mario Cvitković, pivar u Dubrovačkoj pivovari.

Cilj studentskog projekta bio je uspostavljanje lanca opskrbe između SAD-a i dubrovačke craft pivovare. Domagoj Nikolić, profesor na Rochester institutu za tehnologiju u Dubrovniku rekao je da je njihov osnivač profesor emeritus koji živi u Americi.

- On je zapravo i uzgajivač ječma. Inače je i član Upravnog odbora udruge craft pivara u državi New York, koja broji preko 600 craft pivara. 

Dario Ševelj, direktor Dubrovačke pivovare, pojašnjava da je u ovoj priči povezana sirovina iz Amerike, a proizvodnja u Hrvatskoj. U to su uključeni studenti, od procesa nabave, proizvodnje, transporta, marketinga.

Pivo su trebali predstaviti na trodnevnom humanitarnom festivalu, ali ih je zatekla epidemija koronavirusa. Sav su posao prebacili na društvene mreže i usput naučili novu lekciju.

- Nas je bilo 20 učenika, odnosno studenata. Ja sam uživala, prije svega zato što sam stekla mnogo praktičnog iskustva. Sada znam kako je raditi pod ovako teškim okolnostima, kazala je Dejana Kušić, studentica RIT Croatia.

Jeleni Benić, također studentici RIT Croatia, najzanimljivija je bila činjenica da moraju biti spremni prilagoditi se raznim promjenama. Korona nas je sve izbacila iz nekog balansa, rutine i morali smo se brzinski prilagoditi, dodala je.

Najavili su studenti da će skuhati i još neko pivo. Kažu da im je želja proširiti projekt i na ostale hrvatske craft pivovare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!