16:35 / 23.10.2020.

Autor: Vicko Dragojević/Regionalni Dnevnik/HRT

Dubrovačko gospodarstvo u ovoj godini bilježi veliki pad

-

-

Foto: - / -

Gospodarstvenici juga Hrvatske podvukli su crtu za proteklom godinom.
Gospodarstvenici juga Hrvatske podvukli su crtu za proteklom godinom. Ostvarili su 13 milijardi kuna ukupnog prihoda i više od milijarde kuna dobiti. Ipak, te brojke sada izgledaju kao lijepa prošlost, zbog koronakrize dubrovačko gospodarstvo je u ovoj godini imalo samo veliki pad i minuse.

Gospodarstvenici krajnjeg juga po dobrome će pamtiti 2019. godinu, sve grane gospodarstva ostvarile u rast i zaradu.

- 10 posto je ukupni prihod veći nego u 2018. godini, ono što je bih ja također podcrtala- kad vidimo broj zaposlenih, koji je prvi put od 2008. u 12 mjesecu smo imali 2202 zaposlenika više nego na tu pretkriznu 2008, govori Nikolina Trojić, predsjednica Županijske komore Dubrovnik.

Graditeljstvo je prvi put od 2008. godinu završilo s dobitkom. S druge strane, nakon godina rasta vidi se usporavanje turizma. - Kad krenu investicije, kad krene jedan bum, uzlet, ne može trajati do vijeka. Dakle, imali  smo investicijski uzlet zadnje 3,4 godine u sektoru turizma, i naravno i da su tome korespondirali i prihodi i dobit, ali naravno da nije nebo granica, ističe Nikolina Trojić.

S prošlom godinom završio je jedan desetogodišnji ciklus. Pred gospodarstvenicima sada je zahtjevno vrijeme, a Gospodarska komora pomoći će poslovanje digitalizacijom, odnosno Digitalnom komorom.

- Omogućavamo poduzetnicima da vide osnovne informacije o svom poslovnom subjektu i svim  poslovnom subjektima u RH. Bilo da se radi o općim  informacijama, financijskim pokazateljima, statistikama poslovanja, blokadama, znači sve ono što vam je bitno za poslovanje, da se povežu s izvorima financiranja, govori Sanja Šimić, direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK.

2019. godina, prema svemu sudeći, godinama će ostati nedostižna. Poduzetnici moraju najprije razmišljati o oporavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!