14:37 / 07.10.2020.

Autor: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik/IMS/hrt.hr

Dubrovnik je najveći gubitnik pandemije

Foto: arhiva, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: arhiva, Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U prvih devet mjeseci u Dubrovniku je ostvareno tek 17% prošlogodišnjih turističkih dolazaka. Ništa bolje nije ni ovih dana.
Dubrovnik najveći gubitnik pandemije - ovih dana ostvareno je tek 9 % prošlogodišnjeg broja noćenja. O neizvjesnoj sezoni govorilo se na skupštini turističke zajednice grada. Optimistične nisu ni najave za zimu.

U prvih devet mjeseci u Dubrovniku je ostvareno tek 17% prošlogodišnjih turističkih dolazaka. Ništa bolje nije ni ovih dana - većina kongresa koji inače pune dubrovačke kapacitete u posezoni odgođeni su za 2021. godinu. Više od polovice dubrovačkih hotela već je zatvorilo vrata. 

- Početkom runa zatvorili Argosy, zatvorili kamp, zasada radi President, planirano 10 mjesec, po mogućnosti radit ćemo cijelu zimu, tako planiramo u svim destinacijama da barem jedan hotel radi, najavljuje direktor hotelskih operacija Valamara u destinaciji Dubrovnik Ivan Karlić.

Prazni zrakoplovi nisu isplativi, Dubrovnik kao 'home port'

Kako raste broj novozaraženih u svijetu sve manje ljudi putuje, avio kompanije otkazuju letove prema Dubrovniku, jer im prazni zrakoplovi nisu isplativi. Najave za zimu nisu optimistične. Ipak postoji interes određenih kruzing kompanija da Dubrovnik tijekom zime bude tzv. home port. 

- Vodimo intenzivne razgovore sa Luthansom da ipak let za Dubrovnik pokušamo održati u zimskom terminu. To će biti vezano za ove cruising kompanije. Vrlo intenzivno pregovaramo s LOT-om, Poljacima. To nam je alternativno za spajanje sa SAD-om, poručuje dubrovački gradonačelnik Mate Franković
 
U pripremi sezone 2021. fokus na on-line promidžbi

- Koncentriramo se na strateški bitne kampanje - avio prijevoznike. Uvjerili smo se i ove godine koliko je Dubrovnik ovisan o međunarodnom avio prijevozu. Jako je bitna stabilizacija, direktorica TZ Dubrovnik Ana Hrnić. Sve ovisi o zdravstvenoj situaciji u svijetu. Ona je, baš kao i dosada - potpuno neizvjesna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!