Dubrovnik: Konferencija o investicijskom potencijalu regije

18.05.2023.

14:01

Autor: T.V./HRT

Dubrovnik: Konferencija o investicijskom potencijalu regije

Dubrovnik: Konferencija o investicijskom potencijalu regije

Foto: HTV / HRT

LP-GP Networking okupio je u Dubrovniku brojne ulagače i sudionike na tržištu rizičnog kapitala. Došli su istražiti mala i srednja perspektivna poduzeća, koja žele proširiti svoje poslovanje na druga tržišta. Hrvatska je u posljednje dvije godine privukla više od dvije i pol milijarde eura takvih ulaganja, a na konferenciji se posebno razgovaralo o takozvanim jednorozima, odnosno nekad malim tvrtkama, čija tržišna vrijednost, zahvaljujući investicijama, danas premašuje milijardu dolara.


- Takva snaga nas transformira u jedno posebno drugačije gospodarstvo, u gospodarstvo koje je bazirano na ono što ja zovem high tech, high skill i high wage. Znači, mi možemo ovdje u Hrvatskoj imati visokotehnološke kompanije, nekad nismo niti sanjali da ćemo moći proizvoditi električne automobile, rekla je Mirna Marović, predsjednica Hrvatske private equity i venture capital asocijacije.

- Tržište u regiji u tom je segmentu ispod europskog prosjeka, ali prepoznajemo veliki potencijal. Naša je uloga stvoriti svojevrsni ekosustav, kako bismo privukli više stranih ulagača i više investicija, ali i potaknuli domaće ulagače da podrže ovaj dio gospodarstva, ističe Gelsomina Vigliotti, potpredsjednica Europske investicijske banke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!