14:58 / 09.04.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Duge i netransparentne liste čekanja za domove za starije

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izvješćem je obuhvaćeno dvogodišnje istraživanje (2015. 2017.) provedeno u pet ustanova.
Pučka pravobraniteljica Lora Vidović predstavila je u ponedjeljak u osječkome Domu za starije i nemoćne osobe nacionalno izvješće "Ljudska prava osoba starije životne dobi u sustavu institucionalne skrbi".

Jedan od najvećih problema, kako je istaknula, to što su  liste čekanja "jako dugačke i netransparentne", pogotovo u državnim domovima.

Izvješćem je obuhvaćeno dvogodišnje istraživanje (2015. 2017.) provedeno u pet ustanova koje starijim osobama pružaju smještaj i skrbe se o njima.

"Cilj je bio nenajavljenim obilascima u privatnim i državnim domovima utvrditi kakva su prava osoba koje su u njima smještene", rekla je Vidović. Njihova su preporuka češće takve inspekcije. Dodala ja da su privatni domovi uglavnom dostupni imućnijima, a drugi veliki problem koji dijele domovi u Hrvatskoj je nedostatak zaposlenih.

Državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa rekla je da im je kroz novi zakon o socijalnoj skrbi cilj povećati broj inspekcijskih nadzora u domovima za starije i spustiti ih na lokalnu razinu jer je puno pružatelja usluga smještaja starijih osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!