19:37 / 01.04.2021.

Autor: Ivana Šilović/Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Dugovi nakon otkazanih putovanja

Dugovi nakon otkazanih putovanja

Dugovi nakon otkazanih putovanja

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Turističke agencije, posebice one specijalizirane za učeničke izlete i putovanja, među djelatnostima su koje je ova kriza potpuno paralizirala. Dio njih zbog nerealiziranih putovanja roditeljima školaraca duguje milijune kuna.

Osim što su ostali bez kune prihoda, dobar dio njih plaćena putovanja maturantima za prošlu godinu još ne mogu vratiti.

Svoj novac čeka i Iva Milutin, koja je prije godinu dana platila kćeri 5-dnevnu školsku ekskurziju u Istri.

- Ona je sad srednja škola tako da putovanja neći ni biti. Sad je bijes građana na agencije, a u jednu ruku država je oprala ruke od svega i sad čekam da prođe moratori od 180 dana poslije pandemije, kaže Iva Milutin, Šibenik.

Začarani krug iz kojeg nitko ne može izaći.

Uplaćeni novac inozemni partneri ne žele vratiti, kaže Ivica Čović iza kojega je 30-godišnje pozitivno iskustvo organiziranja učeničkih putovanja.
 
- Osnovne škole putuju unutar Hrvatske i tu smo imali manje problema. Svi pružatelji usluga su nam vratili avanse, kaže Čović, vlasnik turističke agencije, Split.

Tek rijetki su imali sreće da uplate ipak dobiju nazad.

- Naši roditelji su već prošle godine ta sredstva dobili u povrat. Agencija je zadržala rezervaciju možda 350 do 400 kuna. Roditelji su bili suglasni i radilo se od 100-tinjak učenika, kaže Ivica Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

- Za sve što smo imali organizirano, mi smo učenicima i roditeljima vratili. Isto tako grupna putovanja za Atenu, Dubai, St.Peterburg. Na vrijeme smo uspjeli to sve otkazati i samim tim grupama izvršili povrat avansa. Nismo izdavali vaučere što je velika sreća za sve nas, kaže Mirjana Alviž, direktorica prodaje u turističkoj agenciji, Šibenik.

Zajmovi banaka jedno su od rješenja poručuju agencije, a do tada "dišu" zahvaljući državnim potporama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!