Prva hrvatska IT tvrtka: Strategijom malog diva do globalne konkurentnosti

07.10.2021.

21:14

Autor: Druga strana/HRT/D.D.

"Radimo nekoliko stvari dobro, i globalno smo konkurentni"

"Radimo nekoliko stvari dobro, i globalno smo konkurentni"

Foto: Druga strana / HRT

Imamo strategiju malog diva – radimo nekoliko stvari dobro, i te što radimo smo globalno konkurentni. Radimo svuda po svijetu, preko 100 zemalja radimo projekte svake godine, za McDonald's, Starbucks, i za naše druge globalne klijente. Kad postanete globalni partner onda vam se sva vrata otvaraju, rekao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave SPAN, gostujući u emisiji "Druga strana".

Kad jedna mala, privatna hrvatska tvrtka, kao što je SPAN, na tržištu preživi 28 godina, sam taj podatak zaslužuje poštovanje. Kada uz to putem zaposli 500 ljudi, skupi 1200 klijenata, otvori urede u Americi, Engleskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Ukrajini, Azerbajdžanu, i uvrsti se na burzu, to onda zaista zaslužuje pažnju javnosti.

Prva hrvatska IT kompanija

SPAN je osnovan 1993. u Zagrebu, za vrijeme rata kada poduzetnička klima nije baš bila investicijski zlatni rudnik, a Hrvatska tada zasigurno nije bila najatraktivnija zemlja za privlačenje domaćih i stranih ulagača. Ovu malu kompaniju svi su na početku doživljavali kao distributere i preprodavače Microsoftovog softvera – 28 godina kasnije postali su prva hrvatska IT tvrtka koja je uvrštena na zagrebačku Burzu.

Prije par dana objavljeni financijski rezultati za prvu polovicu ove godine donijeli su veliki osmijeh na lica onih koji su nedavno postali njihovi dioničari. Nikola Dujmović, predsjednik Uprave SPAN, napominje kako su oni ne samo prva tehnološka, već i prva hrvatska IT kompanija. Kaže kako su na burzu izašli jer su željeli osigurati dugovječnost firmi, uključiti svoje zaposlenike u vlasništvo, te dobiti nešto novaca za širenje na postojećim i novim tržištima. Dujmović priča kako su svoj rad započeli kao jedan mali dućan koji je prodavao softvere u zagrebačkoj Teslinoj ulici, ali su od početka imali želju stvoriti profesionalne usluge uz softvere.

- Živjeli smo od prodaje knjiga, jer se softver nije kupovao, ali nema kompjuteraša u Zagrebu koji nije prošao kroz dućan da vidi kako izgledaju te originalne kutije prvih Windowsa, Office-a, DOS-a. Mi smo vjerovali da će se početi kupovati softveri, i tako se dogodilo. Prvo su kupovale ambasade, ali malo pomalo je biznis krenuo jer je Hrvatska približavanjem Europskoj Uniji morala početi poštivati autorska prava. Mi ustvari živimo od usluga vezanih uz softver, kaže Dujmović za HTV-ovu emisiju "Druga strana".

Poslovna politika

Iako su se u tadašnje vrijeme softveri nabavljali ilegalno, takozvanim „piratstvom“, postepeno je njihova legalizacija postala nužna, stoga su se i u Hrvatskoj počeli kupovati. Dujmović kaže da je danas hrvatsko piratstvo na razini najrazvijenijih zemalja, jer je to u Europskoj Uniji norma i nema više piratstva. Od prodavača softvera, došli su do toga da tvrde kako je SPAN danas ponosni partner za IT transformaciju za više od 1200 korisnika širom svijeta.

- Mi imamo strategiju malog diva – radimo nekoliko stvari dobro, i te što radimo smo globalno konkurentni. Radimo svuda po svijetu, preko 100 zemalja radimo projekte svake godine, za McDonald's, Starbucks, i za naše druge globalne klijente. Mi smo počeli prvo Hrvatska, Austrija, pa smo onda dobar dio Europe radili, a kad postanete globalni partner onda vam se sva vrata otvaraju, objašnjava.

SPAN se može pohvaliti s više od 500 zaposlenih, 300 profesionalnih certifikata, i osam globalnih ureda. U prvih šest mjeseci ove godine, neto dobit grupe bila je oko milijun eura.

- Obično smo prvih šest mjeseci tradicionalno u minusu zato što se većina stvari kupuje pred kraj godine, ali ostvarujemo značajan rast, duplo veći od prosjeka tržišta i to nas čini ponosnima. Skoro 30 posto nam je rast u odnosu na godinu ranije, kaže Dujmović.

Budući razvoj

Ističe kako su krenuli od nule, bez veza. Kaže kako je od 28 godina poslovanja, njih 26 bilo u značajnom rastu. Danas su osnivači kompanije ponosni vlasnici grupacije – krenuli su sa SPAN-om, a danas imaju još tri firme zato što su se akvirirali, ali tendiraju da to bude jedna organizacija, objašnjava. Te tri firme su Bonsai koja se bavi umjetnom inteligencijom i robotskom automatizacijom, InfoCumulus čije su funkcije većinom već prebačene u SPAN, te Trilix koji se bavi procesiranjem elektroničkih dobara.

- Nama je užasno važno da ljudi budu što produktivniji i da im je gušt raditi, a između ostalog, i da ostanu, napominje Dujmović.

Kaže kako ih veseli činjenica da su zaposlenici SPANA zainteresirani ono čime se firma bavi, što pokazuje i činjenica da su sudjelovali u inicijalnoj javnoj ponudi. Ističe kako se u IT industriji jako brine za svoje zaposlenike – prihodima većima od prosjeka i fleksibilnošću. Nakon 28 godina poslovanja, napominje kako su tek počeli.

- Izašli smo na burzu zato što želimo dalje. U šest država već imamo ugovore. Užasno nas to veseli, jer je izlazak iz rutine. Veseli nas jer smo uspješni. Nadam se još bar 28 godina. Jedno je sigurno – budućnost je digitalna, a mi smo tu, zaključuje Dujmović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!