13:25 / 16.03.2022.

Autor: I.B./Hina

Dukat povećava otkupnu cijenu mlijeka

"Mlijeko s Hrvatskih farmi"

"Mlijeko s Hrvatskih farmi"

Foto: Sani Lukić/Potrošački kod / HRT

Dukat nastavlja s povećanjem otkupne cijene mlijeka svojim kooperantima pa će tako otkupna cijena od 1. travnja biti povećana za 15 lipa po litri, a od 1. svibnja za još 10 lipa po litri, najavili su iz Dukata.

"Ta povećanja, uz ona iz siječnja i ožujka, ukupno će činiti povećanje od 50 lipa po litri", istaknuli su iz Dukata.

Na taj način, naglašavaju iz Dukata, "žele pomoći očuvanju poslovanja i egzistencije svojih farmera, a rezultirat će ulaganjem od 90 milijuna kuna godišnje u primarni sektor".

Iz Dukata podsjećaju da su proces postupnog povećanja otkupne cijene mlijeka započeli početkom siječnja s povećanjem od 10 lipa po litri, a što je nastavljeno početkom ožujka uvećanjem za daljnjih 15 lipa. Za 15 lipa bit će uvećana i cijena litre mlijeka ponuđene u otkup od 1. travnja, dok će od 1. svibnja otkupna cijena ponovno porasti za 10 lipa, čime će se doći do ukupnog povećanja od 50 lipa po litri otkupljenog mlijeka.

- Svjesni teških uvjeta u kojima naši kooperanti posluju već dulje vrijeme, a koji su dodatno otežani velikim rastom ulaznih troškova i poremećajima na svjetskom tržištu hrane posljednjih mjeseci, te unatoč tome što smo i sami pod velikim pritiskom povećanja svih ulaznih troškova, činimo sve što je u našoj moći kako bismo kooperante podržali u proizvodnji mlijeka, istaknuo je u priopćenju direktor Dukata Duško Glišić.

Ovo povećanje otkupne cijene mlijeka, kako je rekao, "važna je mjera pomoći farmerima s ciljem osiguranja nastavka proizvodnje na našem otkupnom području".

Situacija u proizvodnji i preradi mlijeka je vrlo ozbiljna, a posebno je zabrinjavajuća činjenica da Hrvatska nije samodostatna u primarnoj proizvodnji mlijeka, koja se urušava već godinama, istaknuo je Glišić.

- Prepoznajemo napore Vlade i resornog ministarstva koje poduzimaju kako bi pomogli farmerima te ih pozivamo na dodatni konkretni iskorak u pravcu očuvanja primarne proizvodnje mlijeka, poručio je Glišić.

Inače, Dukat je najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, svježe sirovo mlijeko otkupljuju u 15 županija i surađuju s 1.600 proizvođača, od kojih čak 50 posto čine vlasnici malih farmi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!