11:54 / 04.10.2018.

Autor: Hina/HRT

Đuri Đakoviću dana suglasnost za kredit i jamstvo od 76 milijuna kuna

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada je na sjednici u četvrtak Đuro Đaković Grupi dala suglasnost za kreditno zaduženje od 95 milijuna kuna i državno jamstvo u visini od 76 milijuna kuna za to kreditno zaduženje, a s ciljem provođenja financijske konsolidacije, za obrtna sredstva i restrukturiranje duga.
Vlada je na sjednici u četvrtak Đuro Đaković Grupi dala suglasnost za kreditno zaduženje od 95 milijuna kuna i državno jamstvo u visini od 76 milijuna kuna za to kreditno zaduženje, a s ciljem provođenja financijske konsolidacije, za obrtna sredstva i restrukturiranje duga.

Đuro Đaković dobit će od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kredit od 95 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 4 posto godišnje. Prva od 32 jednake uzastopne tromjesečne otplatne rate stiže na naplatu 30. lipnja 2021. godine.
Vlada je dala i jamstvo u korist HBOR-a u visini od 76 milijuna kuna, što predstavlja 80 posto iznosa kredita. Đuro Đaković će pokriti ostatak jamstva iz vlastitog kolaterala.

Kako je izvijestio ministar financija Zdravko Marić, za jamstvo će se platiti tržišno oblikovana cijena, odnosno cijena će biti barem toliko visoka kao i odgovarajuća referentna vrijednost za premije jamstva koja se može naći na financijskim tržištima, a koja će biti definirana ugovorom između Ministarstva financija i društva Đuro Đaković.

Marić je izvijestio da je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta dostavilo Ministarstvu financija zahtjev te slavonskobrodske tvrtke za donošenje tih odluka. "Da bi se osiguralo da svi do sada pozitivni učinci konsolidacije društva imaju svoj nastavak i u budućnosti, a sve s ciljem postizanja održivog modela poslovanja, nužno je započete procese dovesti do kraja. Prvi korak u realizaciji navedenog omogućilo bi se kroz korištenje predmetnog državnog jamstva", kazao je Marić.

Kako se navodi u obrazloženju Vladinih odluka, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja dokapitalizacije, pozicija Đakovića izrazito je okarakterizirana procesom unutarnje konsolidacije koji se provodi od kraja 2014. godine.

Do sada je provedeno organizacijsko restrukturiranje, programska i proizvodna diversifikacija, legislativno te financijsko restrukturiranje.  Sve to, kaže se, rezultiralo je stabilizacijom poslovanja, rastom prihoda i izvoza, te prvi puta nakon dugo godina i pozitivnom EBITDA na kraju 2017.godine. EBITDA je lani iznosila 14,4 milijuna kuna, što čini EBITDA maržu od 2,7 posto.

Pri određivanju relevantnog poduzetnika u smislu pravila o državnim potporama, navodi ministar financija, Ministarstvo gospodarstva razmotrilo je konsolidirano poslovanje svih povezanih poduzetnika u društvu Đuro Đaković Grupa te je potvrdilo da su objektivno sagledane sve okolnosti.

"Također, pri procjeni su uzimani pozitivni pokazatelji koje je društvo ostvarilo u posljednje 2,5 godine svog poslovanja te da će kod odobrenja konkretnog državnog jamstva voditi računa o transakcijama među povezanim poduzetnicima, a kako bi se osiguralo da će se sredstva kredita osiguranog predloženim državnim jamstvom doista biti utrošena za planirane namjene", rekao je Marić na sjednici Vlade.

Navodi da je Ministarstvo gospodarstva, sukladno smjernicama Europske komisije (EK) o državnim potporama za sanaciju i restrukturiranje financijskih poduzetnika u poteškoćama, zaključilo da Đuro Đaković nije u financijskim poteškoćama. Vlasnički udjel države u Đuro Đaković Grupi iznosi 37,86 posto, pojedinačni investitor Nenad Bakić posjeduje 17,72 posto, a ostali investitori 43,96 posto, dok 0,46 posto otpada na trezorske dionice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!