19:34 / 20.09.2021.

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/IMS/HRT

Đuro Đaković vodi odlučujuću bitku za opstanak, Česi u niskome startu

Sto godina Đure Đakovića

Sto godina Đure Đakovića

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Dok se čeka očitovanje Bruxelessa o programu restrukturiranja - raste napetost u halama Đure Đakovića. Simbol industrijskog Slavonskog Broda vodi odlučujuću bitku za opstanak. I to u godini u kojoj grad slavi stoljeće metaloprerađivačke industrije. 

Prezaduženu grupaciju koja je potkraj prošle godine plesala na rubu stečaja - spasiti može jedino ulazak svježeg kapitala. Potencijalni partner - češka tvrtka DD Acquisitions u niskom je startu.

- Skoro 19 posto u vlasništvu i njihov čovjek je član uprave pored mene. Oni svakodnevno rade i pomažu nama na optimizaciji, kaže predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Hrvoje Kekez.

Imaju bogato iskustvo u metalskoj industriji, a sudjelovali su i u izradi programa restrukturiranja. Tvrtku Đaković navodno planiraju dokapitalizirati sa 120 milijuna kuna, ali tek kada i država umanji višemilijunska potraživanja. Cijeli plan mora odobriti Bruxelles.

- Onog trenutka kad budemo imali jasnu poziciju Europske komisije prema ovom dokumentu tada možemo ići sa daljnjim koracima, najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Antun Štivić, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske napominje kako je program u Bruxelles poslan još prije osam tjedana. A radnicima je rečeno da će sve rješeno za četiri do šest tjedana. Pa napetost raste. Vrijeme nije na njihovoj strani jer se stvaraju novi dugovi. Ipak, svi vjeruju u pozitivan ishod.

Grupacija Đaković s gotovo osamsto zaposlenih, s vojnom prizvodnjom i izgradnjom vagona, srce je nekadašnjega giganta i simbol industrijskog Broda koji slavi stoljeće metaloprerađivačke industrije. Hoće li preživjeti i dobiti novog vlasnika, znat će se vrlo brzo. No ako preuzimanje i uspije, slijedi dug put pretvaranja gubitnika u profitabilnu tvrtku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!