Dužnosnica MMF-a: Sankcije Rusiji mogle bi "razvodniti" dominaciju dolara

31.03.2022.

10:24

Autor: M.M./Hina/HRT

Dužnosnica MMF-a: Sankcije Rusiji mogle bi "razvodniti" dominaciju dolara

Dužnosnica MMF-a: Sankcije Rusiji mogle bi "razvodniti" dominaciju dolara

Foto: Yuri Gripas / Reuters

Financijske sankcije Rusiji mogle bi postupno razvodniti dominaciju dolara i rascjepkati međunarodni monetarni sustav, izjavila je u razgovoru za Financial Times dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinath.

- Čak i u takvom okruženju dolar bi zadržao poziciju značajne globalne valute, ali fragmentacija, u manjem opsegu, definitivno je sasvim moguća, smatra zamjenica izvršne direktorice MMF-a u razgovoru za londonski poslovni list.

Neke zemlje već pregovaraju o izmjeni valute u kojoj naplaćuju izvoz, ističe Gopinath, dodavši da će pojačana upotreba drugih valuta u globalnoj trgovini rezultirati raznovrsnijim portfeljima deviznih rezervi središnjih banka.

Rat u Ukrajini ubrzat će po njezinom mišljenju i prijelaz na digitalne valute, od 'običnih' kriptovaluta do onih fiksiranih za klasične valute i robu i digitalnih varijanti postojećih valuta koje izdaju središnje banke.

SAD, Europska unija i njihovi saveznici uveli su Rusiji niz sankcija zbog njezine invazije na Ukrajinu. Rusija invaziju naziva "posebnom operacijom" kojom želi razoružati Ukrajinu, podsjeća Reuters.

U ranijim istupima Gopinath je isticala da sankcije Rusiji ne nagovješćuju manje utjecajnu ulogu dolara kao rezervne valute i da će rat u Ukrajini zakočiti rast svjetskog gospodarstva, ali neće izazvati recesiju.

MMF nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira izjave zamjenice izvršne direktorice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!