Dužnosnik ECB-a: Recesija neće sama po sebi zaustaviti inflaciju u eurozoni

21.09.2022.

13:59

Autor: T.V./Hina/HRT

Recesija neće sama po sebi zaustaviti inflaciju u eurozoni

Recesija neće sama po sebi zaustaviti inflaciju u eurozoni

Foto: - / Shutterstock

Eurozona bi zbog pojačanih rizika mogla ove zime kliznuti u recesiju, ali ona neće sama po sebi zauzdati inflaciju, upozorio je dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Luis de Guindos, naglasivši da banka mora ustrajati u strožoj monetarnoj politici.

Visoki troškovi energije i prekid isporuka ruskog plina pritisnuli su rast gospodarstva, povećavajući rizik od racioniranja potrošnje energije tijekom zime. Visoki računi financijski pogađaju kućanstva i tvrtke koje smanjuju potrošnju.

- Tržišta vjeruju da će usporavanje gospodarstva samo po sebi smanjiti inflaciju, rekao je u srijedu na konferenciji u Njemačkoj potpredsjednik ECB-a. To, zapravo nije točno. I monetarna politika mora odigrati svoju ulogu, naglasio je Guindos. Najnoviji ekonomski podaci ukazuju na značajno usporavanje gospodarstva i pretežu rizici koji bi značili slabije izglede za gospodarstvo ove zime od stagnacije koju ECB trenutno prognozira, upozorio je de Guindos.

Naglasio je i da je inflacija trenutno "vrlo, vrlo" visoka i da prijeti opasnost da bi se mogla dulje vrijeme zadržati na neugodno visokim razinama ako se rat u Ukrajini oduži.

ECB je obećao da će nastaviti podizati kamatne stope na idućim sjednicama, a tržišta očekuju da će kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka do proljeća biti podignuta sa sadašnjih 0,75 posto na više od 2,5 posto, navodi Reuters.

Godišnja inflacija potrošačkih cijena u eurozoni u kolovozu je dosegnula rekordnih 9,1 posto, pokazale su nedavne procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Na sjednici početkom rujna ECB je ponovno podigao projekcije inflacije u ovoj godini, sa 6,8 na 8,1 posto. Znatnije je podigao i procjenu inflacije u idućoj godini, s 3,5 na 5,5 posto.

Tek u 2024. trebala bi se spustiti na 2,3 posto, pokazale su ECB-ove rujanske projekcije, što bi značilo da bi se približila razini koju cilja ECB, od dva posto u srednjoročnoj perspektivi.

- Na idućih nekoliko sastanaka Upravno vijeće očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi prigušilo potražnju i zaštitilo se od rizika trajnog povećanja inflacijskih očekivanja, objavio je ECB-a nakon sjednice 8. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!