Dva milijuna noćenja u Poreču mjesec dana prije nego lani

03.08.2022.

Zadnja izmjena 20:00

Autor: HTV/

Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč

Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč

Foto: HTV / HRT

Ove turističke sezone bilježimo sve bolje rezultate. Poreč, jedno od naših najposjećenijih odredišta, ostvario je dva milijuna noćenja, i to čak mjesec dana ranije nego prošle godine. Svi se nadaju da će takav biti i nastavak sezone. S direktorom TZ-a Poreč Nenadom Velenikom razgovarala je za Dnevnik HTV-a Jasminka Kalčić

Tri pol milijuna noćenja Poreč je ostvario rekordne 2019. i ove je godine to apsolutno dostižno, rekao je Nenad Velenik. Naglasio je kako se Poreč definirao kao destinacija sa 4 do 5 zvjezdica. Takvih je oko 80 posto smještajnih kapaciteta i oni se prvi popune, dodao je. Najavio je da će zarada od turizma biti bolja nego 2019. obzirom da se boravišna pristojba povećala.

Za kraj javljanja Jasminka Kalčić je najavila da će 14 dana prijeći tri milijuna noćenja, na što je Velenik rekao da im je Poreč "apsolutno za petama". 

Novinarka Anita Bartolović u podnevnom Dnevniku HTV-a iznijela je više podataka o turizmu u Poreču ove sezone, kojom su zadovoljni i grad i Turistička zajednica. Dvomilijunto noćenje u Poreču je ostvareno ranije nego prošle godine, kada je ono ostvareno krajem kolovoza, što zapravo govori o tome koliko je ova sezona uspješna. Treba dodati da je na isti dan, 3. kolovoza rekordne 2019. godine, dosegnut je broj od dva milijuna noćenja.

- Trenutačno u Poreču boravi 30 tisuća turista, a smješteni su ponajprije u hotelskom smještaju, zatim u kampovima, pa u privatnom smještaju . Najčešći gosti su Nijemci, zatim slijede Austrijanci, Slovenci, Hrvati, Talijani, a na šestom su mjestu gosti iz Češke, izvijestila je  o turističkim podacima.

U povodu dvomilijuntog noćenja danas je održana konferencija za novinare na kojoj su se predstavnici Grada Poreča i Turističke zajednice pohvalili dosadašnjim rezultatima i istaknuli zadovoljstvo trenutačnim stanjem turističke sezone u Poreču.

- Došli smo na 2019., indeks je 100. Kada gledamo da imamo 700 kreveta manje u našoj destinaciji zbog radova na smještajnim kapacitetima, onda zaista možemo biti zadovoljni. Rezultat svega je sportski turizam. Spojili smo javno i privatno, turizam i sport i na taj način produžili sezonu, izjavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić

- Potičemo sadržaje u predsezoni i posezoni gdje imamo još mogućnosti rasta i razvoja. Ova turistička sezona pokazala je da imamo potencijala. U predsezoni smo ostvarili čak za 30% bolji rezultat nego 2019., istaknuo je Nenad Velnik, direktor Turističke zajednice Poreča.

A tu ne planiraju stati. I dalje će se ulagati u infrastrukturu i kulturnu baštinu grada. U Poreču očekuju i dobar nastavak kolovoza, a najave su izvrsne i za posezonu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!