Dvije mlade majke u 'muškom' biznisu

21.05.2021.

18:11

Autor: K.D/M.L./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zrinka Derković i Maja Trbojević

Zrinka Derković i Maja Trbojević

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dvije mlade poduzetnice, Maja Trbojević i Zrinka Derković, majke su koje brišu sve predrasude, te su pokrenule posao koji se danas još percipira kao relativno „muški“. Osnovale su tvrtku „Nadzor zaštite na radu“, nakon završenog studija za zaštitu i sigurnost na radu.

Maja se prisjetila kako je u periodu traženja posla u nekoj većoj kompaniji naletjela na kolegicu Zrinku.

- Ona je isto bila u nekoj životnoj situaciji, sjele smo na kavu i razgovarale što bi radile vezano uz zaštitu na radu. I jedna i druga smo imale iskustva u poduzetništvu, te smo odlučile nešto same pokrenuti, ali s dozom opreza, objasnila je Maja u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" i dodala kako su si dale probni rok od nekoliko mjeseci da vide kako će sve funkcionirati.

Njihov je put bio trnovit – nakon otvaranja tvrtke slale su dopise s pozivom za suradnju na brojne adrese, no odgovora nije bilo baš mnogo.

- Mi se bavimo zaštitom na radu i zaštitom od požara, to je jedna izuzetno odgovorna djelatnost, moraš imati niz ovlaštenja od različitih institucija. Kad smo krenule, tražile smo suradnju s nekakvim poslovnim partnerom, međutim dobile smo mnogo odbijenica. No, bilo je puno tvrtki koje su nam u tom pravcu i pomogle, te je pomalo krenula naša priča, kaže Zrinka.

No, tek nekoliko mjeseci nakon osnivanja tvrtke nastupila je pandemija.

- Našle smo se u jednoj teškoj situaciji, s obzirom da smo bile firma u start upu, nismo znale kako dalje, kaže Zrinka i dodaje kako su unatoč tomu, sve prošle kroz pozitivu i humor, u čemu su im pomogle i njihove kćeri.

Kada se poduzetništvo počelo pomalo vraćati na svoje, Maja i Zrinka nastavile su raditi na daljnjem napredovanju i traženju novih poslovnih klijenata.

- Borimo se, težak je to put jer na dnevnoj bazi moramo raditi prodaju, odrađivati posao, naplatiti, voditi cijeli tim – imamo 8 inženjera u firmi, ali imamo neki cilj, priča Maja i dodaje kako i same idu na teren.

- Ima dana kada radimo od jutra do mraka, ali sve s osmijehom.

Priznaju kako im je ponekad teško balansirati između poslovnih i privatnih obveza.

- Ukoliko dođe do nekog problema, primjerice ako je jedno dijete bolesno, imamo dogovor da se jedna brine za djecu dok druga odrađuje posao, objašnjava Zrinka i kaže kako im je situacija s pandemijom dosta olakšala život u tom pravcu s obzirom na to da se dosta sastanaka može odraditi online.


- Često u neke poslove uključimo i našu djecu, kroz nekakvu igru, smatramo da je to dosta pozitivno za njih i da im se daje pozitivna slika o radu, dodaje.

Mnogo puta su se, kao žene, u svom poslu susrele s predrasudama.

- Na dnevnoj bazi dobivamo svakakve loše komentare. No, mi to sve s osmijehom, briga nas što drugi misle, bitno nam je odraditi posao, kaže Maja i dodaje kako su klijenti zadovoljni s odrađenim poslom, što se vidi i s njihovim preporukama.

- Planiramo i daljnje zapošljavanje, s daljnjim razvojem tvrtke, i pronalaženje novih poslova, zaključuje Zrinka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!